Benyovszky Móricra emlékeznek

<p>Ebben az évben emlékezünk meg a 18. század nagy magyar utazója és földrajzi felfedezője, Benyovszky Móric születésének 265. és halálának 225. évfordulójáról – emlékeztetett a Magyar-Madagaszkári Társaság.</p>

Több mint 200 év után, tavaly a  hivatalos nemzeti évfordulók sorába került a Benyovszky-jubileum, ami azért is fontos, mert a lengyelek nemzeti hősként, a szlovákok honfitársukként ünneplik a magyar Benyovszky Móricot - tájékoztatott G. Németh György, a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar-Madagaszkári Társaság elnöke.

Nincs is ezzel baj, amíg a Madagaszkáron elhelyezett magyar nyelvű emlékoszlopot ismeretlenek átírják szlovák nyelvre, mint ahogyan tették ezt Cséke Zsolt utazó filmrendező saját kezűleg emelt emlékoszlopával. Szerencsére a 2003 februárjában, az észak-keleti madagaszkári Maroantsetrában, a budapesti Benyovszky Társaság által  átadott emlékszoborhoz már nem olyan könnyű hozzájutni. Különösen rombolási szándékkal. A helyiek ugyanis sajátjukként vigyázzák, a törzsfőnök az otthonában őrzi, és csak külön kérésre, ha néha napján például egy idegen arra vetődik, veszi elő és helyezi el a település főterén álló talapzatra.

A sziget hét-nyolc településén található Benyovszkyról elnevezett utca, mindenekelőtt a fővárosban, Antananarivóban, ahol évekkel ezelőtt a társaságunk szintén elhelyezett egy emléktáblát. Azóta ennek lába kelt, a forrongó sziget egyik puccsa napjaiban nyoma veszett. A Társaság kész a tábla pótlására, amint erre megfelelő alkalom kínálkozik.

Mindezeket a történeteket a  Benyovszky Móriccal kapcsolatban nemigen ismerik a malgasok. Ha tíz madagaszkári embert megkérdeznek, bizony, kicsi az esélye, hogy bárki is határozottan állítaná: Benyovszky magyar volt, és a madagaszkáriakért  áldozta életét, a szigeten lőtték le a franciák 1786 szeptemberében. Igaz, a Társaság a politikai, a közéleti és tudományos területen is több alkalommal is igyekezett erről hiteles információt adni, de hát a malgasok - érthetően - mással voltak/vannak elfoglalva. Ennek ellenére továbbra is érdemes arról beszélni, hogy  a  madagaszkáriak éppúgy büszkék lehetnek Benyovszky Móricra, mint mi, magyarok. És persze a szlovákok (akik a születési helye, Verbó kapcsán vindikálják őt maguknak), vagy éppen a lengyelek (akikért az egykori lengyel-orosz háborúban katonaként harcolt jelesen) is nagy ünnepségeket rendeznek az idén Benyovszky Móricra emlékezve.

Hazánkban szeptember 30-án  emléknappal, Benyovszky munkásságát értékelve, tudósok, szakértők részvételével szerveznek nyilvános megemlékezést az ő ellentmondásos, de mindenképpen kiemelkedő és nagyon érdekes életéről, a kvázi királyságáról és értékeiről, amit rövid élete, ámde igen gazdag negyven éve alatt adott nemcsak Magyarországnak, hanem a többi között a mai Szlovákiának, Lengyelországnak, Oroszországnak, Amerikának, és persze Madagaszkárnak is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?