Panoráma

Antibiotikumoknak rendkívül ellenálló szuperbaktérium bukkant fel Kínában

London | Antibiotikumoknak rendkívül ellenálló új rezisztenciagént tartalmazó szuperbaktériumot találtak emberben és állatokban Kínában - közölték kínai és brit kutatók.
author
MTI

2015. november 19. 21:00

 Az mcr-1 nevű gén szinte az összes antibiotikummal szemben, még a leghatékonyabbak egyikének tartott kolisztinnel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat. 

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik, "hozzászokik" az általa okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, vagyis rezisztens lesz velük szemben. A túlzott és helytelen antibiotikumhasználat elősegíti a rezisztens baktériumok kialakulását. 

A felfedezést "aggasztónak" tartják a kutatók, akik az állattenyésztésben széles körben alkalmazott antibiotikumok, a polimixinek használatának azonnali korlátozására szólítottak fel. Ezen csoportba tartozik a kolisztin is. 

Kína a világ egyik legnagyobb felhasználója a kolisztin antibiotikumnak a mezőgazdaságban és az állatgyógyászatban.

"A kolisztin alkalmazását a lehető leggyorsabban minimalizálni kell, és fel kell hagyni szükségtelen alkalmazásával" - hangoztatta Laura Piddock, az angliai Birminghami Egyetem mikrobiológusa.

A kutatók szerint az mcr-1 gén különösen könnyen terjed horizontális géntranszferrel a különböző baktériumtörzsek között, és ezért képes lehet járvány előidézésére.

A Dél-kínai Egyetem kutatói sertések és baromfi rutinellenőrzései nyomán fedezték fel a rezisztenciagént. A The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a tesztelt állatok egyötödének, a vizsgált hús 20 százalékának és a térségbeli kórházakban vizsgált 1322 emberből 16-nak a baktériummintáiban fedezték fel a rezisztenciagént.

Ha az mcr-1 gén világszerte elterjed, ami csak idő kérdése, elkerülhetetlenül vegyül más, antibiotikumoknak ellenálló génekkel. Nagy valószínűséggel ez lesz az, amikor megkezdődik az antibiotikum utáni korszak" - hangoztatta Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem professzora, a kutatás társszerzője.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Krajniak: Az SaS bele akar minket rángatni a vitákba a nyugdíjtörvényével

Veronika Remišová

Remišová megérti, hogy a védelmi miniszter távozni akar a politikából

Részegen vezette az oldalkocsis motort, súlyosan megsérült egy kiskorú

Részegen vezette az oldalkocsis motorbiciklit, súlyosan megsérült egy kiskorú

Kigyulladt egy lakás, az ablakon keresztül menekült meg a lángok elől

Kigyulladt egy lakás, a lakó az ablakon keresztül menekült meg a lángok elől

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.