Panoráma

A valóság durvább, mint a fikció – hogyan döglött meg a tátrai tigris

Rado Baťo a szlovák újságírás hőskorszakának egyik fenegyereke, 2004 és 2009 között a Trend gazdasági, politikai hetilap főszerkesztője, később Radičová miniszterelnök asszony tanácsadója és szóvivője, Andrej Kiska választási kampányának vezetője, majd később elnöki tanácsadója. Tömören: elég sikeres karrier. Most a könyvírásban is kipróbálta magát, előrebocsátjuk, nagyon jó eredménnyel.
Gál Zsolt

2020. december 20. 12:00

Mikuláš Dzurinda és Ivan Mikloš (Fotók: TASR-archívum)
Mikuláš Dzurinda és Ivan Mikloš (Fotók: TASR-archívum)

A „Hogyan döglött meg a tátrai tigris” egy fontos, hiánypótló könyv, mert komplex módon térképezi fel a szlovák gazdaságpolitikát a rendszerváltás kezdetétől egészen 2020-ig. Jelenleg hasonló könyv nincs a szlovák piacon. A további erények közé tartozik, hogy nagy témakörökön belül (privatizáció, közpénzügyek, egészségügy stb.) tárgyalja kronologikusan a legfontosabb történéseket, problémákat, reformokat, és így a jól strukturált anyagban könnyű eligazodni. A könyv nagyon olvasmányos, közérthető stílusban íródott, ezért a széles nagyközönséget is megcélozhatja. Baťo képes viszonylag bonyolult gazdasági kérdéseket egy bekezdésen belül érthetően elmagyarázni, miközben érdekes összefüggésekre és összefonódásokra hívja fel a figyelmet – egyszóval újságírói múltját nem tagadja meg.

Ez részben kritikaként is megfogalmazható, ugyanis aki a könyvben táblázatokat vagy grafikonokat keresne, esetleg a nemzetközi szakirodalomra való hivatkozások sorát és a szlovákiai események nemzetközi keretbe való helyezését, az csalódni fog. Csakhogy erre mondhatjuk, szabad a pálya, bárki írhat ilyen művet is, Baťo azonban megtette az első lépést, egy nagy piaci rést tölt be, a többiek jöhetnek utána, ha „tudományosabb” művet akarnak az asztalra tenni.
 

a

Élvezetes, sokszor dühítő olvasmány

Aki még emlékszik a szerző újságírói korszakára, az tudhatja, hogy nemcsak az esze volt éles, de gyakran a nyelve is. Sosem félt nevén nevezni a dolgokat. 2007-ben például a Trend 38. számának címlapján Fico fényképe virított, alatta a felirattal: „A jövőbeli nyugdíjak elrablója”. Fico – az akkori jó szokás szerint – kártérítési pert indított, 3 millió koronát követelve. Végül a bírósági ítélet szerint csak bocsánatkérést kapott 2012 elején, újra címlapon. Ez az eset villant be, amikor megpillantottam a könyv 5. fejezetének alcímét: „Hogyan fosztották meg a fiatalokat a méltó öregkortól a jövőbeli nyugdíjak elrablói”. Szóval az éles nyelv megmaradt. De egyben kitűnő memóriára, gazdag forrásgyűjteményre is szükség van, mert a Mečiar idején tomboló privatizációs szabadrablástól a bankok és piramisjátékok történetén keresztül a Fico idejére jellemző mérhetetlen korrupcióig rengeteg elképesztő történet van (a valóság megint messze meghaladja a fikciót). Ezek közül még a tájékozottabb szemlélő is sok dolgot elfelejtett mára, néhánnyal pedig bizonyosan a könyv lapjain fog először találkozni. Bár a politikusi és üzletemberi gátlástalanságok sorozata döbbenetes és bicskanyitogató, a könyv egyik legfőbb állítása mégis az, hogy van a korrupciónál nagyobb probléma is. Szlovákia modern kori történetének legnagyobb politikai hazugsága így hangzik: „Elég abbahagyni a lopást, és a dolgok rendbe jönnek. Nem elég és nem jönnek rendbe” – állítja Baťo.

a
Vladimír Mečiar és Robert Fico - TASR képarchívum

És akkor megdöglött a tátrai tigris

Az olvasó helyenként már-már elérzékenyül, miközben olvassa a tényszerű felsorolását a rengeteg reformnak, amelyet a második Dzurinda-kormány idején fogadtak el, meg az azt követő hatalmas nemzetközi elismerést. Ez óriási ellentétben van az utána következő nagy semmivel, a Fico-korszakra jellemző tétlenséggel, aminek a vége az ország fejlődésének megakadása lett, miközben a politikából kiveszett a bátorság, meg minden reformkoncepció, és a lakosság túlnyomó részét ez mintha teljesen hidegen hagyná. Na, ez a nagyobb probléma.

Félreértés ne essék, a könyv nem a reformok és a Dzurinda–Mikloš tandem kritikátlan ajnározása. Baťo tételesen felsorolja a reformok és az őket elfogadó politikusok hibáit is, csakhogy mindennek ellenére két gyenge pontra hívja fel a figyelmet a reformokat kritizálók esetében. 1. Fico minden igyekezete ellenére, hogy földig rombolja a Dzurinda-kormányok örökségét, képtelen volt egyetlen átfogó változtatást is megvalósítani, sőt, lényegében máig a Dzurinda-időszak reformjain alapulva működik az ország, az adórendszertől a közigazgatáson át az egészségügyig bezárólag. 2. „Szlovákia hosszú távú problémái nem a második Dzurinda-kormány tökéletlen és idővel elhasználódó reformjaiban rejlenek. A tragédia az, hogy ezek a reformok az ország 30 éves történetében egyedülállónak számítanak. Ivan Mikloš 15 év alatt sem talált követőkre, akik kijavították volna a korábbi reformok hibáit, modernizálták és az aktuális kihívásokhoz igazították volna a gazdaságpolitikát. A 2006-os választás óta Szlovákia egyetlen, az országot komolyan érintő gazdasági vagy szociális problémát sem oldott meg. A választók elutasították az állam szerepének csökkentését a gazdaságban, a radikális reformokat, a nagy, átfogó átalakításokat. Ehelyett Robert Ficónak adtak esélyt, aki megtanította őket arra, hogy ne várjanak valós megoldásokat. Ügyesen használta ki és növelte a lakosságnak a változásoktól és a szociális biztonság elvesztésétől való félelmét… Abban a képességében, hogy meghatározza a közbeszéd témáit, és elterelje az emberek figyelmét a lényegi kérdésektől a szimbolikus gesztusok felé, a Smer elnökének a hazai politika színpadán sokáig nem volt konkurenciája” (285–286). A Smer három cikluson átívelő kormányzásának az eredménye (a kezükben összpontosuló példátlan hatalom és pénzügyi lehetőségek ellenére) nem egy erős szociális rendszerrel és működő közszolgáltatásokkal rendelkező fejlett jóléti állam lett, mondjuk a skandináv országok mintájára. Ellenkezőleg, egy hatékonyság nélküli, szétzüllesztett, működésképtelen és korrupt államot hagytak maguk után, ráadásul megspékelve azzal a csapdahelyzettel, hogy még a politikai ellenfeleiket is jórészt beoltották a reformoktól való félelemmel. (Az OĽaNO vagy a Sme rodina gazdaságpolitikáját így alig lehet megkülönböztetni a Smerétől.) Amíg nem sikerül kimászni ebből a csapdahelyzetből, addig ne is álmodjunk újra a tátrai tigrisről.

Gál Zsolt
A politológus-közgazdász szerző a pozsonyi Comenius Egyetem Politológia Tanszékének oktatója és a Magyar Fórum alelnöke


Rado Baťo: Ako skapal tatranský tiger. Ekonomické dejiny ponovembrového Slovenska. Premedia 2020.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gimi

Riport a győri Kazinczyból a járványhelyzet nagy veszteseivel: a végzősökkel

Igor Matovič

Matovič ismét a közösségi hálón bírálja koalíciós partnerét, az államfőt és az újságírókat

Ma temetik Fülöp herceget

Ma temetik Fülöp herceget

Mária Kolíková

Kolíková szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Nem akarjuk elkövetni más országok hibáját

időjárás borús

Friss meteorológiai előrejelzés szombatra!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.