Panoráma

A reuma és a légkondicionáló

A klímabetegségek szinte mindenkit veszélyeztetnek manapság. A klímareumáért, a légzõszervi panaszokért és a bakteriális fertõzésekért mind-mind a rosszul karbantartott légkondicionálók felelõsek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. augusztus 2. 17:52

Felhevült testtel a lehűtött szoba vagy gépjármű, esetleg tömegközlekedési eszköz hűvösébe menekülve sokan nem gondolják, hogy milyen veszélynek teszik ki szervezetüket. Kb. 100 emberből 15-20-an a hirtelen bekövetkezett nagy hőmérséklet-különbségnek köszönhetik kellemetlen légúti illetve reumás panaszaikat. Klímareuma: A mozgásszervi panaszokat egyre gyakrabban köszönhetjük a klímaberendezéseknek. A klíma okozta reumás panaszok korábban a még légkondicionálóval nem rendelkező gépjárművek sofőrjeit jellemezte. Testüket úgy próbálták hűteni, hogy a bal oldali ablakot lehúzva vezettek, a folyamatos huzat következtében viszont bal oldalukon gyakran éreztek reumás panaszokat. Egy hirtelen lehűtött helyiség, illetve a nagy hőmérséklet-különbségű helyiségek közötti ingázás hidegsokkot okozhat, amely leginkább nyaki, váll környéki és egyéb mozgásszervi panaszokat, izomfájdalmat, izomkötöttséget válthat ki.

Nagy melegben érdemes nem hirtelen lehűteni a szervezetet, hanem fokozatosan hozzászoktatni a hűvöshöz. Légzőszervi panaszok a légkondi miatt: Légúti, megfázásos tünetek egyre gyakrabban jellemzik a légkondicionálót használókat. Ez sajnos annak köszönhető, hogy gyakran mohón, felelőtlenül használjuk a klímaberendezéseket. Orrfolyás, köhögés jellemzi a klímák miatt kialakult náthát. A gégegyulladás, a torokgyulladás, a homloküreggyulladás és a tüdőgyulladás sem ritka a klímabetegségek között. Ha a hideghatás hosszabb ideig, rendszeresen fennáll, az krónikus megbetegedéssel végződhet.

Gombás fertőzések a klímától: A nem megfelelően karbantartott légkondicionáló berendezések kiváló táptalajt szolgáltatnak a baktériumoknak. Igen gyakori a klímák miatt kialakult allergia. Az allergiás betegségek száma napról napra nő és becslések szerint néhány év múlva minden 2. ember allergiás lesz. Az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzés – mely a klíma miatt is elkapható – a tüdő aspergillosis. Torokfájdalom, gyengeség jellemzi, mely a kezdetekben szinte teljesen ártalmatlannak tűnik. Nem is gyanakodnak a betegségre, ám a legyengült szervezet későbbi kivizsgálásai során egyre gyakrabban diagnosztizálnak hasonló bakteriális megbetegedést. A belégzéssel a tüdőbe jutó aspergillus gombafajok a legyengült immunrendszer miatt a tüdőszövet elhalásához, ennek következtében súlyos légzési elégtelenség kialakulásához vezethetnek. A klímaberendezéseket 6-8 fokkal alacsonyabbra állítsuk a kültéri hőmérsékletnél.

Fontos, hogy a berendezést megfelelően karbantartsuk és tisztítsuk, még a klímaszezon előtt például vigyük el gépjárművünket szervizbe, ahol szakszerűen kitisztítják a hűtésért felelő rendszert, illetve hívjunk szerelőt az otthoni klímánk karbantartásához. A klímareuma és egyéb légzőszervi megbetegedések elkerülése végett a hideg levegőt pedig ne közvetlenül a testre irányítsuk.

Önnek ajánljuk

Mistrík örül, hogy Menyhárt is őt támogatja

Halálos áldozata van Nyitrán az influenzának

Az Új Szó szerdai mellékletében: Hogyan válasszunk középiskolát?

Külföldön már háromszor nyert

Az elégedetlen gazdák bevonultak Pozsonyba

A kilencvenkettesek nagy dobása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?