Panoráma

A legendás „bécsi villamos”

Pozsonyt és Bécset 1848 óta köti össze vasútvonal a Duna bal partján Dévényújfalun és Marcheggen keresztül. 1898-ban merült fel, hogy a két város között a folyó jobb partján helyiérdekű villamos-vasútvonal épülne.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. szeptember 24. 21:16

A terv szerint a vonal Bécs központjából a Gross–Schwechat–Fischamend–Petro­nell–Hain-burg–Berg–Köpcsény (Kittsee)-útvo­na­lon ért volna Pozsonyba. Megvalósulására 16 hosszú esztendőt kellett várni. A vonalat 1914. február 1-jén ünnepélyesen adták át, és február 5-én megindult rajta a menetrend szerinti forgalom. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"288932","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"311","title":"Az egykori Koronázási domb téren (Námestie Ľudovíta Štúra) áthaladó villamos a Mária Terézia-szoborral","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
A két város között rendszerint nyolc járatpár közlekedett. Az első szerelvény pozsonyi indulási ideje 4.50, az utolsóé 19.44 volt. Vasárnap és ünnepnapokon 21.00-kor is indult egy esti járat. A menetidő mindkét irányban 2 óra 20 perc volt. A pozsony–bécsi helyiérdekű vasútvonal kiinduló- és végállomása a Justi sor (a mai Vajanský rakpart) és a Koronázási domb tér (a mai Štúr tér) találkozásánál volt. A város polgárai körében hamar meghonosodott a „bécsi villamos” kifejezés, jóllehet valójában távolsági vonatról volt szó, amely rendszerint két, villamos mozdony vontatta kocsiból állt.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"288933","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"307","title":"Pozsony felé igyekvő szerelvény a ligetfalui (Petržalka) Duna-parton","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
A monarchia e két fontos váro­sának összekapcsolása kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvendett. Az üzemelés első éve alatt nem kevesebb mint 3 millió menetjegy kelt el! A bécsi villamos a korabeli „celebek” figyelmét sem kerülte el. 1914. március 1-jén Károly főherceg és hitvese, Zita hercegnő is kipróbálta az új vonalat. Kastélyukból automobillal Gross Schwechat állomásra utaztak, majd szigorú inkognitóban, egyszerű utasként szálltak fel a II. osztályú kocsiba. A Pozsonyban lelkes éljenzéssel fogadott hercegi pár automobillal tért vissza otthonába. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"288934","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"Egy pozsonyi kislány a bécsi villamoson 1931-ben","typeof":"foaf:Image","width":"301"}}]]
A források egy további történelmi személyiségről is megemlékeznek a Bécsi villamos utasai között: Stefánia belga királyi hercegnőről van szó – az ő nevét viseli az egykori Stefánia, ma Štefánka kávéház a pozsonyi Védcölöp úton (Palisády). 1917-ben, az I. világháború idején, amikor Ausztriában a magyarországinál jobban akadozott az élelmiszer-ellátás, és tilos volt a kivitel Magyarországról, Rudolf főherceg özvegye már Lónyai grófnőként – és az oroszvári (Rusovce) kastély utolsó tulajdonosaként – utazott ezen a vonalon. Kellemetlenségei adódtak, mivel megpróbált két kiló mákot átvinni Ausztriába.
A Monarchia felbomlásakor átmenetileg megszakadt a közlekedés a vonalon, amelyet szlovák oldalon 1919. október 2-án, Ausztriában 1919. december 18-án újítottak meg részlegesen. Ekkor azonban már csak mindkét oldali vám- és útlevélvizsgálattal, átszállással lehetett közlekedni a két város között. A távolsági közlekedés Bécs és Pozsony között 1920. május 21-én indult meg újra.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"288935","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"A vonal átadása alkalmából kiadott képeslap.","typeof":"foaf:Image","width":"349"}}]]
A csehszlovák szakaszon, a határ közelében a ’20-as évek elején átalakították a felsővezetékeket. Ettől kezdve meglehetősen érdekes módon zajlott a mozdonyváltás. A Bécsből érkező vonatról Bergben lekapcsolták a mozdonyt, és az a szerelvény végére állva az állomástól mintegy 150 méterre, az államhatárig tolta a Pozsonyig közlekedő kocsikat. Itt várt rájuk az egyenáramú csehszlovák mozdony, amely tovább vontatta őket Pozsony felé. A vonal üzemeltetése Ligetfalu (Petržalka) Németországhoz csatolása után, 1938. október 9-én végleg leállt. A második világháború befejeztével a személyi közlekedést ezen a szakaszon azonban már nem indították újra.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"288936","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"Villamosjegy: Pozsony, Koronázási domb tér – Wien, Grossmarkthalle","typeof":"foaf:Image","width":"250"}}]]
A pozsonyi Városi Tömegközlekedés és Regionális Közlekedés Barátainak Klubja kiderítette, hogy egy mozdony 2010-ben még üzemelt egy Linz melletti regionális vonalon, viszont már megszületett a döntés a bezúzásáról. A klub ezért felvette a kapcsolatot az üzemeltetővel, amely hulladékanyagáron felajánlotta megvételre a mozdonyt. A civil szervezet óriási erőfeszítéseinek köszönhetően a mozdonyt (később egy személykocsit) sikerült megvásárolni, így azok 70 év után, 2011 októberében visszatérhettek Pozsonyba. Jelenleg folyamatban van helyreállításuk eredeti állapotukba.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"288937","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"A bécsi villamos történetét most a gyerekek is megismerhetik az új könyvből","typeof":"foaf:Image","width":"327"}}]]
 
Július Cmorej (Pozsonyi Kifli PT)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
nyugdíjas

Egy rossz döntéssel tízezreket bukhatunk a 2. nyugdíjpilléren

Katerína Vytvytska

A Kijevben élő Katerina vérfagyasztó vallomása: a táskám összecsomagolva, a legrosszabbra számítunk!

Orosz katona egy hadgyakorlat során Fotó: TASR/AP

Orosz-ukrán háború: Szlovákia orosz lőtávolba került

tél illusztráció

Ilyen időnk lesz csütörökön

Az észak királynője

Programajánló: a Scandi filmfesztivál

kalasnyikov

Egy ukrán sorkatona agyonlőtte öt társát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.