A laposföld-elméletnek meglepően sok híve van, de mégis mivel érvelnek?

shutterstock_2234515375

A Föld laposságát többszörösen meg lehet cáfolni tudományos tényekkel. Ennek ellenére vannak olyanok, akik azt hangoztatják, hogy mindez csak áltudomány és hazugság – hisz a bolygónk lapos, mint egy deszka! Érveik egy része nevetséges, néhány esetben viszont képesek bogarat ültetni a füledbe. 

Az ősi civilizásciók igaza

Az ősi civilizációk olyan szövegeket és képzőművészeti alkotásokat hagytak hátra, amelyeket a laposföld-hívők bizonyítékként értelmeznek. Azt állítják, hogy az ősi kultúrák, például az egyiptomiak és a mezopotámiaiak fejlett ismeretekkel rendelkeztek a bolygó valódi alakjáról, amelyet az űr közepén lebegő korongként ábrázoltak. 

Globális megtévesztés

Vannak emberek, akik úgy vélik, hogy a NASA és minden csillagász, fizikus és egyéb tudós hazudik, és ez egy összeesküvés, amelyet kormányok, űrügynökségek és befolyásos személyek tartanak fenn. A laposföld-hívők a tudományos intézmények hitelességét is megkérdőjelezik. Általában véve a laposföld-elmélet hívei hajlamosak arra a gondolkodásmódra, hogy mindent megkérdőjeleznek, és alternatív magyarázatokat keresnek a tudományos bizonyítékokra.

A gravitáció csak illúzió

A tudomány uralkodó nézeteivel ellentétben a laposföld-pártiak megkérdőjelezik a gravitáció létezését, legalábbis ahogyan azt mi ismerjük. Azt állítják, hogy a gravitációnak tulajdonított megfigyelt jelenségek más erők hatásaival is megmagyarázhatók. Néhányan azt állítják, hogy a gravitáció nem valódi erő, hanem a Föld folyamatos, felfelé történő zuhanása által okozott illúzió. Állítólag mindig van hová zuhanni, mivel a világegyetem végtelen.

Végtelen sík elmélet

Van elméletük arra is, hogy ha valóban lapos a Föld, miért nem látni a „végét”. Ezen elmélet szerint a Föld minden irányban végtelen kiterjedésű, ezért a látóhatár a vizuális korlátok és a légköri fénytörés miatt görbének tűnik. A végtelen sík elmélet azt állítja, hogy ha a Föld lapos, akkor végtelennek kell tekinteni, amíg az ellenkezőjét nem bizonyítják. Ez azt jelenti, hogy a Földnek nincsenek élei vagy határai, és minden irányban végtelen.

A Nap és a Hold sem kerek ám!

Ez az eset megkérdőjelezi a Nap és a Hold távoli égitestként való értelmezését. Azt állítják, hogy az objektumok sokkal közelebb vannak a Földhöz. A laposföld-hívők azt is hiszik, hogy a Nap és a Hold szintén lapos korongok. Szerintük ez megmagyarázza, hogy miért tűnnek egyforma méretűnek az égbolton. Ráadásul ennek az elméletnek a hívei úgy vélik, hogy a Holdunkat nem a napfény világítja meg, hanem magától világít.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?