A korszerű kezelés enyhíti a tüneteket

<p>Ha semminek nem tud örülni, annak nem mindig az az oka, hogy nehéz körülmények között él. Ezt az állapotot az anhedónia, az örömre való képtelenség is okozhatja, ami a depresszió egyik fő tünete. Gyakran az első jel, és még akkor is tart, amikor a többi tünet már rég megszűnt.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p>

Az anhedóniát gyakran lebecsülik, pedig nagymértékben befolyásolja a beteg életét, emberi kapcsolatait, közben a beteg úgy érzi, nem értik őt meg. Emiatt gyakran teljesen elszigetelődik, főleg akkor, ha a kezelés nem szünteti meg az örömtelenséget, és ez az állapot akkor is tart, amikor egyébként már jól van.

Anhedónia és depresszív hangulat

A depressziónak két alappillére van: az anhedónia és a depresszív hangulat. Az ember nem tudja élvezni sem a testi, sem a lelki örömöket. Röviden: nem tud örülni az életnek.

A depresszióról tudni kell, hogy lelki zavar, ami jól kezelhető, de ismételten kialakulhat. Sok beteg azonban nem kezelteti magát, nem megy orvoshoz. Mindenkit bármikor utolérhet. Gyakran minden ok nélkül jelentkezik, és okát sokszor nem lehet feltárni.

A kutatások azt mutatják, hogy a depressziós emberek agya másképpen működik. Valószínűleg felborul az agy fontos vegyi anyagainak, az úgynevezett neurotranszmittereknek az egyensúlya. Gyakori és súlyos betegségről van szó, ami megzavarja az ember mindennapi életét.

Az öngyilkosság leggyakoribb oka

Az emberek 17 százaléka tudja, milyen a súlyos depresszió. Egyes adatok szerint a nők 9-26, a férfiak 5-12 százaléka életében egyszer már volt depressziós. Általában a 40. életév körül jelentkezik, de ez nem szabály. Az összes lelki betegség közül a depresszió az öngyilkosságok leggyakoribb oka. A nem diagnosztizált és kezeletlen depresszióban szenvedő ember állapota könnyen súlyossá válhat. Szenvedést okozhat, és öngyilkossághoz vezethet.

Feltételezhető, hogy 2020-ban a szívbetegségek után a depresszió lesz a második betegség, ami miatt az emberek munkaképtelenek lesznek.

A múltban a depressziónak olyan könnyen felismerhető tüneteit helyezték előtérbe, mint a rossz hangulat, figyelmetlenség, fáradtság, étkezési és alvási zavar, öngyilkossági gondolatok. Ma már az anhedónia a súlyos depresszió tünete.

Az első naptól segít

Az antidepresszánsok, amelyek közé az első generációs szerek, az SSRI-inhibítorok és a speciális mechanizmusú antidepresszánsok (agomelatin, mirtazapin, tianeptin) tartoznak, enyhítik a depressziós tüneteket.

Az agomelatin nemcsak az egyes tünetekre, hanem az anhedóniára is nagymértékben hat, minimális mellékhatásokkal. Mechanizmusa más, mint a többi antidepresszánsnak. Bizonyított, hogy az agomelatin a szedés első napjától az utolsóig javítja az anhedóniában szenvedő beteg lelkiállapotát.

Ennek a kezelésnek az a célja, hogy segítsen a betegnek abban, hogy megtalálja a nyugalmat, javítsa életét, hogy ismét tudjon örülni a kellemes dolgoknak, és hogy teljesen kigyógyítsa a depresszióból.

Ne legyünk közömbösek a depresszióban szenvedőkkel szemben. Tudni kell, hogy ma már eredményesen lehet kezelni ezt a betegséget. A betegek gyakran panaszkodnak, hogy nem érzik a környezet támogatását, nem ösztönzi őket, hogy orvoshoz menjenek és hogy ne féljenek beszélni állapotukról. Gyakran még a családban és a barátok között is előítéletekkel és elutasítással találkoznak.

Változtassunk!

A Szlovákiai Pszichiátriai Társaság és a Lelki Egészség Ligája a lelki egészség világnapja alkalmából lehetővé teszi, hogy az érdeklődők bizonyos időpontban beutaló nélkül felkeressék a pszichiátriai rendelőket, ahol sokmindent megtudhatnak a depresszióról, tüneteiről. Az érdeklődők elbeszélgethetnek a szakemberekkel lelkiállapotukról, esetleg magukkal vihetik családtagjaikat is, akiknek segítségre van szükségük.

15 éve segít

A Lelki Egészség Ligája 15 éve próbálja destigmatizálni a lelki zavarokat, és igyekszik felhívni a figyelmet a lelki egészség fontosságára. Ezek a zavarok Szlovákiában még mindig tabu témának számítanak, és főleg a kisvárosokban az emberek félnek felkeresni a pszichiátert. Az ország több városában – például Pozsonyban, Kassán, Galántán, Dunaszerdahelyen – a pszichiátriai rendelőkben nyílt napot tartanak, amikor lehetőség lesz arra, hogy szakemberrel találkozzanak és meglássák, hogy a pszichiátriai kivizsgálás ugyanolyan, mint bármelyik más orvosi kivizsgálás. A rendelők és az időpontok jegyzékét a

www.dusevnezdravie.sk. honlapon találják meg. (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?