Pszichológus kerestetik

iskolapszichológus
SZENC |

Mesterfokú végzettségű iskolapszichológust keres a Szenczi Molnár Albert Alapiskola. Amennyiben november végéig nem lesz jelentkező, az intézmény elesik egy támogatástól, amelyet a gyerekek lelki egészségének ápolására használhatna fel.

Újabb problémával szembesült a szenci alapiskola igazgatósága, miután tavasszal kiderült, hogy a pedagógiai asszisztensekre elnyert európai uniós pályázati támogatás a tanév végén lejár. (Erről ebben a cikkben írtunk részletesen: https://ujszo.com/regio/kerdeses-az-asszisztensek-tovabbi-sorsa) Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, szerencsére az akkori probléma megoldódott, ugyanis sikerült egy évvel meghosszabbítani a projektet, tehát az idei tanévben is igénybe vehetnék az iskolapszichológus segítségét, de sajnos újabb gond adódott. „Az eddigi pszichológusunknak kisbabája született, ezért kellene helyette másikat találni. Az európai uniós pályázati feltételek alapján csak mesteri végzettségű pszichológust vehetünk fel, illetve olyat, aki már elvégezte az adaptációs képzést. Már nagyon sok jelentkezővel beszéltünk, de sajnos egyikük sem teljesíti maradéktalanul a feltételeket. Egyébként is nagyon nehéz pszichológust találni, főként magyar anyanyelvűt, de a pályázati feltételek miatt még problémásabb” – hangsúlyozta az igazgató. Úgy véli, minden iskolában szükség lenne pszichológusra, a koronavírus-járvány után pedig még inkább. Kifejtette, olyan lelki problémák, mentális és étkezési zavarok jellemzőek a gyerekekre, amelyekről mindenképpen legalább beszélni kellene. „Nagyon jó lenne, ha a gyerekek a szüleiken és a pedagógusaikon kívül valakivel megoszthatnák a gondjaikat, aki szakszerűen tudna segítséget nyújtani. Azt hiszem, minden osztályban lenne néhány gyerek, akinek szüksége lenne rá. Az osztályfőnökök, a pedagógus kollégák igyekeznek odafigyelni a gyerekek lelki igényeikre is, de ők nem szakemberek” – tette hozzá. Matus Mónika kifejtette, előfordul, hogy a pedagógiai-pszichológiai szaktanácsadóban egy-másfél év után kapnak időpontot az igénylők, ahol legfeljebb diagnosztizálják őket, de valós segítséget nem kapnak, mert nincs rá kapacitás. A Szenczi Molnár Albert Alapiskolába 27 integrált és 25 sajátos nevelési igényű gyerek jár, akikkel összesen négy pedagógiai asszisztens és egy speciális pedagógus foglalkozik szakszerűen és az egyéni igényeiknek megfelelően. Az a projekt, amellyel a segítőket alkalmazni tudják, augusztus végén ugyancsak lejár, és nem tudni, lesz-e mód a folytatásra. „Az osztályfőnökök rengeteg képzésen vettek már részt, hogy segíteni tudják az integrált oktatásban részt vevő, vagy a speciális nevelési igényű gyerekek fejlődését, de egyszerűen nincs már kapacitásunk arra, hogy továbbra is mi foglalkozzunk velük, hiszen nekik szakmai segítségre van szükségük. Úgy érzem, mindenfélével foglalkozunk, megtesszük, ami tőlünk telik, de rendkívül fontos lenne a gyerekek lelki egészségére is odafigyelni” – emelte ki Matus Mónika. Az iskolapszichológusok jelentkezését november végéig várják a szenci alapiskolában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?