2012-re megszűnhet az analóg sugárzás

A fentiekben említettük, hogy sokkal jobb hang- és képminőséget szolgáltat a digitális televízió. Hamarosan az is kiderült, hogy még egy sor előnnyel rendelkezik. Az első a csatornák bővítésének a lehetősége.

A fentiekben említettük, hogy sokkal jobb hang- és képminőséget szolgáltat a digitális televízió. Hamarosan az is kiderült, hogy még egy sor előnnyel rendelkezik. Az első a csatornák bővítésének a lehetősége. Ez a televíziós adásnak abból a sajátosságából ered, hogy olyan nagyon rövid hullámú sugárzásként kerül a légkörbe, amely a természeti tárgyakról – hegyek, épületek stb – ugyan visszaverődik, a Földet körülvevő ionoszférán viszont akadálytalanul halad át. Ennek megfelelően csak akkor vehető az analóg adás, ha az adó- és vevőantenna között nincs akadály. ĺgy még egy Szlovákia méretű kis országban is legalább tucatnyi ún. gerincadót, további kéttucat átjátszóadót kell alkalmazni egyetlen tévéműsor vételére. Eközben a szomszédos adók sugárzási rezgésszámának eltérőnek kell lennie, ellenkező esetben mindazokon a helyeken, ahol fogható két adó ugyanazon adása, a műsor a jelkeveredés miatt élvezhetetlen lenne. Ez a kérdés egy csapásra megoldódik a digitális technika alkalmazása esetén: szóba sem kerülhet az a kérdés, hogy eltérő kódolással egyazon sávban működő adók zavarhatják egymást. Ráadásul ugyanabba a sávba is – akárcsak a telefontechnikában – multiplexeléses eljárással több adó műsora is egymás mellé rendelhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákiában a jelenlegi négy országos adóhálózattal ellentétben akár ennek tízszerese is működhet. Ennek keretén belül a jelenlegi társaságok tovább bővíthetik műsorkínálatukat. Konkrétan a közszolgálati Cseh Televízió négy csatornával számol. A közelmúltban be is indította a hírtévéjét, a későbbiekben még egy dokumentumfilmeket sugárzó csatornát állít csatasorba. De konkurensei, a Nova és a Prima is újabb csatornákat tervez. Ugyanígy újabb társaságok is megjelenhetnek a közeljövőben a színen, illetve a mai műholdadók egy része a Földre költözhet. Hogy mekkora változás jelenthet ez szűkebb pátriánkban, arra a legjobb példa, hogy jelenleg 3 magyar nyelvű földi adót foghatunk, holott a valóságban már napjainkban is műholdakról 31 magyar csatorna műsorát sugározzák, miközben szabad frekvencia hiányában sok tucat társaság csak kábelen át tudja továbbítani adásait.

A digitális technika az „égi háborút“ már egy évtizeddel ezelőtt megnyerte: a legnagyobb európai szervezet, az Eutelsat 1995-től folyamatosan lövi fel a mára legendássá vált Hot Bird közvetlensugárzó műholdjait, melyekből már 6 darab sugároz is, melyek az új technika előnyeit kihasználva kínálják műsoraikat. Hamarosan eldől: az évtized végére Európa-szerte elkezdik a sugárzásokat, 2012-re pedig megszűnik az analóg sugárzás. A technika tehát adott. Most már csak az van hátra, hogy a tengernyi adóhoz megfelelő minőségű műsorokat is gyártsanak. De ez már nem műszaki, sokkal inkább alkotói kérdés. (oe)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?