Selyések malagai tanulmányútja csodás élményekkel

Selye Gimnázium Gibralfaro váránál

A komáromi Selye János Gimnázium 54 diákja és 2 tanára egy kísérővel karöltve húsvéthétfő hajnalán elindult, hogy felfedezze Andalúzia egyik legfontosabb városát, Malagát. A nyolcnapos tanulmányi út felejthetetlen élményekkel gazdagított mindannyiunkat, ami elsősorban a programok sokszínűségének és a város nyújtotta gyönyörű környezetnek köszönhető.

A diákoknak mindennap mozgalmas programban volt részük. Délelőttönként 5 napon keresztül nyelvórákon vettek részt, amelyeken spanyol anyanyelvű lektorok segítségével tökéletesíthették a spanyolnyelv-tudásukat. Ezenkívül mindannyian családoknál voltak elszállásolva, hogy a reggeli és főként a vacsora során ugyancsak lehetőségük legyen használni a nyelvet a családdal való ismerkedés és kommunikáció közben.

A délelőtti nyelvórák két részből tevődtek össze. Az egyik részben nyelvtani feladatok voltak, ahol mind a 6 csoport találkozott a spanyol nyelv valamely lényeges nyelvtani egységével. Az órák másik részében pedig az interaktivitás és az ismeretlen emberekkel való kommunikáció került fókuszba. Ebben a részben ugyanis a diákoknak a tanároktól kapott feladatsort a parton sétáló és a strandon napozó embereket kikérdezve kellett megválaszolniuk annak érdekében, hogy minél több alkalmuk legyen a spanyol nyelv használatára. Volt, hogy konkrét üzletekbe vagy a piacra kellett elmenniük, s ott lehetőségük volt életszerű szituációkban begyakorolni az órán átvett tananyagot.

ujszo

A délutáni programok a város nevezetességeinek felfedezésével teltek, amelynek keretében a diákoknak lehetőségük nyílt Malaga legfontosabb műemlékeit közelebbről is megcsodálni. Megnéztük például a város arculatának egyik legmeghatározóbb elemét, az Alcazabát, a 8. században épült mór erődítményt, amely sokáig a város kormányzóinak palotájaként szolgált. Az erődítmény bejáratánál ráadásul egy 2. századra datált római amfiteátrum maradványai találhatók, ami ugyancsak felkeltette a diákok érdeklődését. Volt lehetőségünk felmenni a Gibralfaro várba is, amely az Alcazaba fölött, 130 méter magas dombon helyezkedik el. A mórok által épített várról meseszép kilátásunk volt mind a tengerpartra és vele együtt a kikötőre, mind pedig a várost körülölelő hegyekre. Volt lehetőségünk bejárni a Plaza De La Mercedet is, amely a város egyik legszebb tere. Ezen a téren található Picasso szülőháza is. A híres festő tízéves koráig élt Malagán. De láttuk a Calle Lariost is, amely a város egyik leghíresebb utcája, s ahol a diákok megtapasztalhattak valamit a hamisítatlan spanyol életstílusból, valamint a katedrálist, amely Európa harmadik legnagyobb temploma. Az óvárosban található, csaknem 200 évig épült hatalmas és lenyűgöző szépségű katedrális befejezetlen: két tornyot terveztek hozzá, de csak egy készült el, mivel a másik torony megépítésére szánt pénzzel az amerikai függetlenségi háborút támogatták.

A városnézés után a diákoknak mindig rendelkezésükre állt néhány óra szabadidő, amikor a strandon napozva vagy épp a tengerben fürödve kipihenhették az aznapi fáradalmaikat, feltöltődhettek energiával, vagy csak egyszerűen élvezhették a sokszor 30 fok közeli hőmérsékletet, a tengert és az azzal járó felpezsdült életérzést.

A program keretében a tanulók egy élvezetes táncoktatásban is részt vettek, így betekintést nyerhettek a spanyolok által közkedvelt flamenco tánc alapjaiba.

Péntek volt az utolsó tanítási nap, minden csoport egy választott dalt adott elő a tanáraikkal együtt, s a rövid kis előadásuk után megkapták az AIL Málaga nyelviskola által kiállított, a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló oklevelüket.

Selye Gimnázium La Alhambra

Az utolsó előtti napunk egy másik andalúz város, Granada felfedezéséről szólt. A Sierra Nevada lábánál fekvő város szűk, hangulatos utcái lenyűgöztek mindannyiunkat. A városban megcsodálhattuk a La Alhambrát, amely az UNESCO-világörökség részét képezi, valamint felsétáltunk a San Nicolás-kilátóhoz is, ahonnan csoda szép kilátás tárult elénk a városra és a hó borította Sierra Nevada hegységre is.

Az utolsó napunk, vasárnaphoz méltó módon, már csak a pihenésről, az utolsó városnézésről vagy fürdésről, valamint az ajándékok megvételéről szólt. A diákjaink döntő többsége a partot választotta és méltóképp elbúcsúzott a Földközi-tenger nyújtotta elvarázsoló tájtól.

Szeretnénk kifejezni köszönetünket elsősorban az iskolánk igazgatóságának, hogy ilyen nagy létszám mellett is lehetővé tette számunkra a tanulmányút megszervezését, a szülőknek, akik biztosították az út anyagi hátterét, a diákoknak, akik méltó módon képviselték gimnáziumunkat, valamint a kísérőnknek, Petruf Miroslavnak, aki mindenben a segítségünkre volt.

Ugyancsak köszönettel tartozunk az AIL Málaga nyelviskolának, hiszen a tanításon kívül a programokat, az elszállásolásunkat és a félpanziós ellátásunkat is bebiztosította, valamint a dunaszerdahelyi Exit Travel utazási irodának, aki segített bennünket mind a repülőjegyek beszerzésében, mind pedig abban, hogy az utazásunk problémamentes legyen. Külön köszönet illeti a már említett utazási irodában dolgozó Simonics Annát, akire mindig számíthattunk, és aki akár még a késő esti órákban is hajlandó volt a segítségünkre lenni.

Hisszük, hogy a diákjaink a nyolc nap alatt olyan élményekkel gazdagodtak, amelyek életre szólóak, s a sok mosolygós, életvidám fiatalt látva meggyőződtünk afelől, hogy van értelme a tanulmányutak megszervezésének, hiszen az oktatás nem csak a tantermekben létezik.

Juhos Tamás, Hevesi Petruf Alena, spanyol szakos tanárok

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?