Csodás emlékek – X. helytörténeti diákkonferencia Szencen

X. helytörténeti diákkonferencia

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola, a Szenci Városi Múzeum és a Szenczi Molnár Albert Pedagógiai és Közgazdasági Szakközépiskola 2023. április 28-án tartotta a Szenci Városi Múzeumban a X. helytörténeti diákkonferenciáját.

A konferenciabizottság tagjai, azaz az előadások értékelői Bukovszky László történész, kisebbségügyi kormánybiztos, Gaučík István történész, Korpás Árpád történész, Strešňák Gábor múzeumigazgató, Szanyi Mária néprajzkutató, a Kincskereső helytörténeti mozgalom elindítója voltak, akik tanácsaikkal, kérdéseikkel, kiigazításaikkal elősegítik a további kutatást, a kiegészítést, a pontosítást.

Fülöp Tamara és Moore Emília Dunasápújfalu történetét, a falu szakrális kisemlékeit, a kápolna történetét dolgozták fel, megemlítve Zöld Ferkó legendáját is a néprajzosok örömére. Klenovics Anna és Takács Réka az alapiskola történetével foglalkozott az 1950–1960 közötti időszakra fókuszálva. Strešňák Ádám dédapja, Strešňák (Sztresnyák) Sándor élettörténetén keresztül mutatott rá családneve írásmódjának változataira az adott korok történelmének tükrében. Časný Viktor és Sándor Ádám a boldogfai kitelepítés sajátságairól, illetve annak megakadályozásáról beszélt, hiszen Boldogfáról nem történt kitelepítés a kollektív reszlovakizáció miatt. Gaučík Dávid Fejezetek a hegysúri önkéntes tűzoltó testület történetéből (1906–1991) címmel a hegysúri önkéntes tűzoltók történetét vette górcső alá. Cséfalvay Sára A Csallóközi Táncegyüttes hetven éve című előadásában a személyes érintettségen keresztül (10 éve táncol a Csallóköziben) szemléletesen és érzékenyen számolt be táncegyüttese múltjáról.

Csölle Nikolett a Bakai Önkéntes Tűzoltó Testület történetét elevenítette fel, a testület aktív tagjaként, lendületes és érdekes előadásában. Nagy Georgina Szerelem a háború idején címmel osztotta meg velünk dédszülei szerelmének történetét a második világháború idején, az egymásnak küldött levelezőlapok és képeslapok által. Németh Zsófia Nád a házam teteje című előadásában családja hagyományőrző mesterségét, a nádazást mutatta be generációk történetén keresztül. A diákok felkészítői Szabó Eszter, a szenci Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskola tanára és Takács Róbert, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola pedagógusa voltak.

A konferencia közben sor került iskolánk 1924 és 1943 között íródott, fényképekkel teli egykori krónikájának ünnepélyes visszaadására is, amelyet nagypapája, iskolánk egykori igazgatója, Nagy István hagyatékából Ugrai Gábor, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke családja szenci múltjáról szóló rövid előadása után adományozott vissza iskolánknak.

ujszo

A rendkívül megható gesztus elérzékenyítette Gábor családtagjait is, akik hosszú évek után visszatértek megtekinteni a Pincesort, az iskolát, a Sóvetőt, hiszen innen telepítették ki őket Tótkomlósra. A krónika történelmileg felbecsülhetetlen értékű fényképeket tartalmaz a Kis Stift épületéről, a Hősök szobrának átadó ünnepségéről, de bejegyzés található benne az iskolánkba látogató Mécs Lászlótól kezdve Novotný elnöki látogatásáig.

Hálásan köszönjük, hogy iskolánk történelmének egy darabja visszakerülhetett hozzánk! A jelen levő történészek azonnal megragadták az alkalmat e csodálatos gesztus kapcsán, hogy együttműködést javasoljanak további írásos, fényképészeti vagy tárgyi emlékek felkutatására az egykor Felvidékről kitelepített családok leszármazottai körében.

A X. helytörténeti diákkonferencia annak is bizonyítéka, mennyi csodálatos emlék bújik meg családjainkban, amelyek elvesztése egész közösségünkre nézve sajnálatos lenne.

Matus Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?