Algoritmikus gondolkodással a jövőért

Tovaszálló drónok projekt

A Füleki Gimnázium az e-Talentum Polgári Társulással karöltve évtizedek óta informatikai, matematikai tehetséggondozó programokat, versenyeket szervez alap- és középiskolások számára. Az érdeklődő iskolák bekapcsolódhatnak a „Tovaszálló drónok” projektünkbe, melynek célja, hogy a diákok szinte észrevétlenül, játékos, kreatív módon sajátítsák el a programozás alapjait.

Mindennapi tevékenységeinket is meghatározott, rögzült algoritmusok szerint hajtjuk végre, melyek biztonságot, struktúrát, stabilitást, állandóságot visznek életünkbe, csak ezt az emberek többsége nem is veszi észre, nem tudatosítja. Minden reggel felkelünk, fogat mosunk, reggelizünk, munkába vagy iskolába megyünk, napközben különféle ismétlődő tevékenységeket, eljárásokat végzünk el, amelyekhez tervezés, problémamegoldás, algoritmikus gondolkodás kell. Ha mindent tervszerűen, átgondoltan csinálunk, akkor rengeteg energiát takarítunk meg azzal, ha az egyszer már felállított algoritmust alkalmazzuk újra. Már gyermekkorban ki kell alakítanunk a feladatok megoldásának tudatos megtervezését, melybe beletartozik, hogy átgondoljuk a lépéseinket, azok helyességét, sorrendjét és hibáit. Közben észrevétlenül elsajátítjuk az algoritmikus gondolkodás alappilléreit, sorban végezzük el a feladatainkat (szekvencia), döntéseket hozunk (szelekció) és ismétlődő (iteráció) tevékenységeket hajtunk végre, röviden programozzuk az életünket. A számítógépes programok, applikációk is ugyanilyen alapelvek alapján működnek, amelyek megtalálhatók a mobilokban, számítógépekben. Ezek az eszközök kiváló lehetőséget nyújtanak a problémamegoldás, algoritmikus gondolkodás fejlesztésére, csak meg kell találnunk a helyes utat ezek használatára az oktatásban is.

A Füleki Gimnázium és az ott működő e-Talentum Polgári Társulás már évtizedek óta informatikai, matematikai tehetséggondozó programokat, versenyeket szervez alap- és középiskolás diákok számára. Az elmúlt években a mikroszámítógépek (Arduino, Raspberry Pi, Micro:bit) programozása után a drónprogramozással kezdtünk el foglalkozni. Speciálisan oktatásra tervezett drónokkal, robotokkal folyik a képzés. Az érdeklődő iskolák bekapcsolódhatnak a „Tovaszálló drónok” projektünkbe, melynek célja, hogy az alap- és középiskolás diákok szinte észrevétlenül, játékos, kreatív módon sajátítsák el a programozás alapjait. A Tello EDU egy lenyűgöző, akrobatikus elemekkel ellátott programozható drón, amely tökéletes az oktatáshoz. A diákok a drónprogramozás során könnyedén elsajátíthatják az olyan programozási nyelveket, mint a Scratch és a Python. Az új továbbfejlesztett DJI RoboMaster Tello Talent drón kibővített szoftveres és hardveres képességekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik drónraj és a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások használatát is.

ujszo

A Tovaszálló drónok projekt kapcsán az iskolák előzetes jelentkezés után drónkészletet kapnak, azt ingyen kölcsönözhetik a támogatóknak köszönhetően (Emberi Erőforrások Minisztériuma, NTP_TSZM_22, FOND SK-NIC, Besztercebányai Kerületi Önkormányzat) majd felhasználhatják az oktatásban (tanóra, szakkör, egyedileg meghirdetett délutáni foglalkozás, projektnap stb. keretében). Aztán 3-4 hét elteltével a drónok „tovaszállnak” a következő iskolába.

A diákok és az iskolák számára workshopokat tartunk és bemutatjuk a drónok programozását és a létrehozott weboldalt, melynek célja a drónprogramozás könnyebb elsajátítása. A weboldalon a programozható drónokkal, valamint a drónprogramozáshoz szükséges programozási környezetekkel lehet megismerkedni (Python, Scratch, Droneblocks, Tello Edu App).

Színvonalas oktatási rendszert csak jó tanárokkal lehet elképzelni. Számtalan beszámoló és statisztikai adat bizonyítja, hogy kiváló teljesítmény csak akkor érhető el, ha rátermett emberek állnak a katedrán, akár az „online” katedrán. Végre tudatosítani kellene, hogy a következő évtizedek húzóágazata az oktatás és az informatika lesz. Az információs tudásalapú társadalom megteremtése a fő cél, és erre már számos fejlett országban rájöttek. Egy társadalom nagysága a tudásban rejlik. Az oktatási rendszer csak annyira jó, amennyire a tanárok, akik alkotják.

Azt hiszem, az oktatásban kell leginkább jót tenni, hogy egy országnak biztos jövője legyen. Ne az átlag legyen az etalon (viszonyítási alap)! Jól kell csinálni a dolgokat! De fontosabb jó dolgokat csinálni!

RNDr. Tomolya Róbert, PhD.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?