A Cornides István Matematika–Fizika Emlékverseny eredményei

Cornides-emlékverseny Selye János Gimnázium

Éles eszű felvidéki és magyarországi középiskolások mérhették össze tehetségüket a komáromi Selye János Gimnázium aulájában 2023. november 24-én. A Cornides István Matematika–Fizika Emlékversenyt a gimnázium tanárai hívták életre. Ebben a tanévben 9 középiskola 96 diákja kapcsolódott be a versenybe.

Cornides István 1920. december 7-én a felvidéki Komjáton született. Tehetségét a komáromi bencés gimnáziumban csiszolta. Saját erejéből a tömegspektrometria világszerte ismert kutatójává lett. A jeles matematikus-fizikus 1968-tól nagy áldozatvállalással segítette a fizika és kémia oktatását a volt Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, ahol 1990-től vendégprofesszorként tanított, és a komáromi Magyar Tannyelvű Gimnáziummal is rendszeres kapcsolatban állt.

2001-ben a komáromi Selye János Gimnáziumban a hetvenes évek óta zajló szellemi diákviadalt Cornides István Matematika–Fizika Emlékversenynek nevezték el, amelyen évente több tucat felvidéki és magyarországi középiskolás négy kategóriában vesz részt.

A szellemi bajnokság díjkiosztó ünnepségére idén is a magyar kultúra napján, január 22-én került sor Andruskó Imre igazgató vezetésével. Az 1. helyezettek Cornides Istvánné, a 2. és 3. helyezettek a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Körének ajándékát kapták. A díjakat Langschadl István mérnök, az öregdiákok baráti körének elnöke, dr. Kalácska József, az öregdiákok baráti körének alelnöke – Cornides Istvánné megbízásából –, a Selye János Gimnázium nevében pedig Andruskó Imre igazgató adták át. A résztvevők díjazását a marcelházai McLLOYD´S Kft. is támogatta.

EREDMÉNYEK

1. évfolyam

1. Szarka Máté – Bencés Gimnázium, Pannonhalma

2–3. Folly-Ritvay Balabán – Bencés Gimnázium, Pannonhalma

2–3. Horváth Solt Gergely – Szent István Gimnázium, Budapest

2. évfolyam

1. Muraközi Péter – Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, Győr

2. Tapolcsányi Zalán – Selye János Gimnázium, Komárom

3. Matyó Simon – Selye János Gimnázium, Komárom

3. évfolyam

1. Folly-Ritvay Levente – Bencés Gimnázium, Pannonhalma

2. Németh József – Bencés Gimnázium, Pannonhalma

3. Benes András – Selye János Gimnázium, Komárom

4. évfolyam

1. Rossz Koppány – Eötvös József Gimnázium, Tata

2. Stuchly Gábor Ferenc – Szent István Gimnázium, Budapest

3. Dsupin Gergő – Szent István Gimnázium, Budapest

Mindenkinek szívből gratulálunk! (-sjg-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?