Görögország márciusig csaknem ötvenmilliárd eurót kaphat

Bern/Budapest/Brüsszel |

<p>Görögország csaknem ötvenmilliárd eurót kaphat a neki szánt mentőcsomag részeként 2013 márciusának végéig - jelentette be Jean-Claude Juncker.</p>

 

Juncker a tanácskozást követő sajtótájékoztatón részletesen ismertette a kifizetések ütemtervét. Bejelentette, hogy Athén már a jövő héten számíthat pénzre, az év végéig 34,3 milliárd euróhoz juthat hozzá, a következő év első negyedében pedig további 14,8 milliárd euró folyósítása történhet meg.   
A még idén folyósítandó pénzből 16 milliárd euró a görög bankszektor átalakítását és feltőkésítését szolgálja, 7 milliárd a költségvetés finanszírozását teszi lehetővé, 11,3 milliárd euró pedig annak az államadósság-visszavásárlási akciónak a költségeit hivatott fedezni, amelyet a héten zárt le Görögország.   
Klaus Regling arra is kitért, hogy a folyósítandó összegből mindössze a költségvetés finanszírozására szánt 7 milliárd eurót kapja meg Athén készpénzben, a többihez kötvények és más értékpapírok formájában juthat hozzá. A két politikus azt is ismertette, hogy januártól márciusig Athén további 14,8 milliárd eurót kaphat, aminek csaknem a felét a bankok feltőkésítésére és a pénzügyi szektor átalakítására szánják, a többit pedig havonta, 2-2,8-2,8 milliárd eurós részletekben folyósítják, bizonyos "mérföldkőnek" nevezett feltételek teljesülése esetén a költségvetés finanszírozhatóságának fenntartása érdekében.   
"Meggyőződésünk, hogy a program visszatért a helyes útra, és készen állunk további lépések megtételére is, hogy ez így is maradjon, feltéve, hogy Görögország is teljesíti vállalt kötelezettségeit" - jelentette ki Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő.   
Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagja úgy vélekedett, hogy ez a megállapodás sok hosszú hónap bizonytalanságának végére tesz pontot, és megnyithatja az utat a görögországi befektetések megindulása előtt a munkahelyteremtés elősegítése és a növekedés beindítása érdekében.   
"Sok megfigyelő meggyőződése az volt, hogy Görögország számára vége a játéknak az eurózónán belül. Ennek a zavaros évnek a végéhez közeledve kijelenthető, hogy ezekre a Kasszandrákra rácáfolt Görögország azzal, hogy kellő eltökéltséget mutatott, hogy visszatérjen a helyes irányhoz, és rácáfolt az eurózóna is azzal, hogy állta a szavát, és támogatja Athént, miután Görögország teljesítette vállalt kötelezettségeit" - szögezte le a finn biztos.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?