KDH: Az irodalmi nyelv védelme nem csorbíthatja a nemzeti kisebbségek jogait

Jozef Hajko

Az irodalmi nyelv védelme nem csorbíthatja a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait – mondta Jozef Hajko (KDH), a parlament kulturális és médiabizottságának tagja a kulturális minisztériumnak arra a szándékára reagálva, hogy módosítani akarja az államnyelvtörvényt.

„A KDH fontosnak tartja az irodalmi nyelv védelmét Szlovákia nemzeti identitásának és szuverenitásának megőrzésével kapcsolatban az Európai Unióval összefüggésben, valamint a különböző negatív hatások miatt, amelyek támadást jelentenek az irodalmi nyelvre, különösen a média részéről. Ez azonban nem mehet a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogainak rovására, mert a kisebbségeknek joguk van ahhoz, hogy őrizzék anyanyelvüket és kulturális identitásukat” – hangsúlyozta Hajko a TASR hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában, amelyet Lenka Kovár, a KDH szóvivője küldött el a TASR-nek.

Hajko szerint a módosítás különösen a magyar-szlovák kapcsolatokat vetheti vissza a „sötét 90-es évek mečiarizmusának” szintjére. A bejelentett módosítás a szankciók szigorításával kezdődik, ami a képviselő szerint nem sok jót jelent. „A kulturális minisztérium újabb törvényi ostorcsapást tervez az ellenzékre, ezúttal a nemzeti kisebbségekre mérni, ami elfogadhatatlan” – tette hozzá Hajko.

A kulturális minisztérium azt állítja, hogy az államnyelvtörvény tervezett módosítása semmiképpen sem a kisebbségek ellen irányul, és a törvénymódosítások nem fogják korlátozni a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát. Hivatkozik a Szlovák Nemzeti Tanács volt tagjával, Gyimesi Györggyel, a parlamenten kívüli Magyar Szövetség jelenlegi tagjával folytatott konzultációkra is, aki elfogadta a törvénymódosítás melletti érveket. A kulturális minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy a nyelvtörvény megsértése miatt kiszabott bírságok nem vonatkoznának természetes személyekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?