A kommunisták vége Csehországban

Andrej Babiš

30 évet éltek demokráciában, gerinc nélkül, szégyenben távoznak.

Urnazárás után gyorsan jött az első cseh választási örömhír. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja a részeredmények szerint rögtön az ötszázalékos bejutási küszöb alá esett, és világos volt, hogy szavazótábora összetétele és választási szokásai miatt már ott is marad.

Meglehet, a szavazók számára nem ez a legfontosabb, de az eredmény emiatt mindenképp történelmi. Száz év után először nem jutottak be a parlamentbe a cseh kommunisták. Nem fogják tovább totalizmussal mérgezni a levegőt, a demokráciát.

A csehszlovák kommunisták úgy egészében mindig is Moszkvához igazodtak, a Kremlből irányították őket kezdettől fogva – ami a nagyobb gond, hogy többé-kevésbé a mostani bukásukig. Persze a Csehszlovák Kommunista Párt százéves történetében van néhány elfogadható pillanat, például az 1938-as müncheni döntés előtti időszak, az ellenállás szervezése a Szovjetunió hadba lépése után, a szlovák nemzeti felkelés, vagy a prágai tavasz 1968- ban. És ha teljesen igazságosak akarunk lenni, akkor a vérontás nélküli hatalomátadás 1989-ben.

Emellett a szlovák reformkommunisták segítettek megdönteni és felszámolni a mečiarizmust. Cseh elvtársaik azonban sosem voltak reformkommunisták. Megmaradtak egyszerűen kommunistáknak, rákapcsolódva Moszkvára, és a kínai rezsimmel, Fidel Castro Kubájával, Vietnámmal, Észak-Koreával ápolták szép közös kapcsolataikat.

Odahaza pedig… A szovjetekkel 1968 után kollaborálók az 1989-es rendszerváltás után a politikában kezdtek üzletelni, üzletelés közben pedig sűrűn szidták a demokráciát, és mindig készen álltak a lebontására. Nem haboztak akkor sem, amikor egy új oligarcha, Andrej Babiš lépett a politikába, majd megnyerte a választást. A vele kötött szövetséggel a kommunisták elárulták szociális programjuk maradék morzsáit is, az egyetlen dolgot, ami miatt még volt némi értelme létezésüknek. Nem számított nekik a Babiš elleni eljárás uniós pénzekkel való csalás miatt, nem zavarta őket az adóelkerülési ügy, és Babiš milliárdos nagyságú összeférhetetlensége az uniós támogatásokkal. Bár Babiš pártja, az ANO tisztességes része elutasította, hogy a szélsőjobbos SPD-vel kormányozzon, a parlamentben éveken át simán működött a szavazógép, a szélsőjobb és a kommunisták segítettek Babišnak. Például a közszolgálati televízió függetlenségének likvidálására tett próbálkozásoknál.

A kommunisták már aligha jutnak valaha vissza a cseh parlamentbe. Bő harminc évet éltek demokráciában, harminc évet töltöttek a parlamentben. Gerinc nélkül, megszégyenülve távoznak, egyáltalán nem sikerült rehabilitálni magukat. Velük együtt befejezi a kommunistából lett oligarcha Babiš és az ő antidemokratikus projektje, melyben a cégeként akarta irányítani az államot. A volt kommunista Miloš Zeman államfőt pedig intenzív osztályon ápolják.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?