Mire figyeljünk, ha dinnyét veszünk - 5 jótanács

dinnye

Régen meglékelték a dinnyét, egy kis darabkát levágtak a húsából, s ha ízlett a vásárlónak, megvette, hazavitte és jól behűtve megette.

Volt ebben némi kockázat, mert egy icipici darabból nem mindig derült ki, hogy ez egész görögdinnye olyan finom, lédús, édes-e, mint az a falatka. Változott a rendszer, változtak a dinnyevásárlási szokások, sőt, a dinnyekínálási szokások is. Kapható szeletelve, fölkockázva, dobozolva, félbe vágva, ahogy tetszik. Sőt, a piacom az élelmesebb eladók tisztes mennyiségű kóstolóval csábítják a dinnyére szomjazó vevőket. Nem árt azonban, ha egy kicsit figyelmesen válogatunk a dinnyehalomban.

Ha szeletelve vesszük, láthatjuk, hogy elég piros-e. Ha azonban egy egészet szeretnénk hazacipelni, úgyszólván zsákbamacskát vásárololunk.

Mire ügyeljünk?

Sárga folt

Ha a dinnye egyik oldalán sárga folt van, bátran vegyük meg, sőt, minél sötétebb ez a folt, annál zamatosabb, édesebb a gyümölcs. A folt azt jelzi, hogy a dinnye éréskor az egyik oldalán feküdt, és volt ideje beérni, mielőtt leszakították.

Pókháló

A választáskor ne csüggedjen a dinnye felületén levő barna foltoktól vagy csíkoktól, amelyek pókhálókra emlékeztetnek. Ez annak a jele, hogy a méhek gyakran látogatták a dinnye virágát.

Kerek dinnye

Válasszon olyan dinnyét, amelynek szabályos formája van, rovátkák nélkül. A felületén levő összes szabálytalanság azt jelzi, hogy növekedéskor nem kapott elegendő vizet és napot.

Szár

Ne vegyen zöld szárú dinnyét. A zöld szár azt jelzi, hogy akkor gyűjtötte be, amikor még nem volt teljesen érett. Az érett dinnye szárának száraznak és sötétnek kell lennie.

Kopogtassa meg a dinnyét

Ha kopogtatás után mély, tompa hangot hall, a dinnye megérett. De amelyik magasabb hangot ad ki, ropogós és nem porhanyós.

Kerülje azokat a dinnyéket, melyeken:

  • fehér folt van, ezek íztelenek,
  • kevés a pókháló, ezek íze jellegtelen,
  • fényesek és világosak, ezek éretlenek lehetnek,
  • szára zöld, ezek éretlenek lehetnek,
  • hosszúkásak, ezek vizesek.

(dobrejedlo.pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?