Edward Snowden is megszólalt a magyar lehallgatási botrány kapcsán

Az Oroszországban élő, egykori hírszerző a Guardianon megjelent nemzetközi megfigyelési botrányról szóló cikket az év sztorijának nevezte. Snowden szerint magáért beszél a magyar kormány reakciója.

A Guardian cikke szerint Orbán Viktor kormánya a világ egyik legagresszívabb kémprogramját használta oknyomozó újságírók és Magyarország egyik utolsó független médiatulajdonosa ellen.

Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről” – mindössze ennyit reagált az ügyben küldött részletes kérdésekre egy kormányzati szóvivő. Snowden szerint azonban ez a legárulkodóbb válasz.

Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.” - írta Snowden a Twitteren.

A magyar kormány közleménye szerint: Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.”

A Washington Post cikkében megjelent nyilatkozatban pedig visszakérdeztek: „Feltették ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak is? Amennyiben igen, mennyi ideig tartott, hogy válaszoljanak, és hogyan reagáltak? Valamilyen hírszerző szolgálat segített megfogalmazni a kérdést?”

(br, 444)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?