"Nemzedéki katasztrófától" is tart az ENSZ az iskolák bezárása miatt

koronavírus iskola

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) aggodalmát fejezte ki pénteken, amiért 2020-ban a diákok 20 százaléka nem szerezte meg az alapvető olvasási ismereteket az iskoláknak a koronavírus-világjárvány miatti részleges bezárása következtében.

"Az olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek száma tavaly 100 millióval 584 millióra ugrott, több mint 20 százalékos volt a növekedés, és semmivé lettek az elmúlt két évtized alatt ezen a téren elért eredmények" - áll a párizsi székhelyű ENSZ-szervezet részletes jelentésében, amely "nemzedéki katasztrófát" emleget. A jelentés készítői kifejtették: ha ez az - általános iskola alsó tagozatában évente elsajátított olvasási képességet és alapvető ismereteket mérő - mutató nem stabil, az hosszú távra visszavetheti a tanulók iskolai előrehaladását.

Az UNESCO attól is tart, hogy a válság évtizedes zavart okozhat, ezért felzárkóztatási tanórákat és stratégiákat magában foglaló "kivételes erőfeszítéseket" sürget.

"Az oktatásnak elsődleges szerepet kell játszania az egészségügyi válság elleni intézkedésekben és az újraindítási tervekben" - közölte az AFP francia hírügynökséggel Audrey Azouley, az UNESCO főigazgatója.

"A nemzetközi együttműködésnek fokozódnia kell az oktatáshoz való alapvető jog tiszteletben tartása és a tanulás folyamatossá tétele érdekében" - mondta a főigazgató a szervezethez tartozó országok oktatási minisztereinek hétfőn tartandó konferenciája előtt nyilatkozva, amelyet a világjárvány kezdetének első évfordulója alkalmából tartanak.

"Az alacsony jövedelmű országok 65 százaléka csökkentette az oktatásra szánt kiadásokat, míg a magas jövedelmű országoknak csupán a 35 százaléka" - áll a jelentésben.

A járvány miatt jelenleg mintegy harminc országban zárva vannak az iskolák. Más országok az iskolák részleges vagy feltételes bezárása mellett döntöttek, míg 107 országban nyitva tartanak az oktatási intézmények.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?