Žilinka az Alkotmánybírósághoz fordult a veszélyhelyzet kapcsán

Maroš Žilinka
Pozsony |

Az Alkotmánybírósághoz fordult Maroš Žilinka főügyész az alapvető jogoknak a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején történő korlátozása miatt.

Žilinka arra tett javaslatot a kassai székhelyű taláros testületnek, hogy az arányosság elvének szempontjából vizsgálja meg azokat a kormányhatározatokat, amelyek a veszélyhelyzet idején korlátozzák az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. A beadványban a kijárási tilalom által érintett alapvető jogok korlátozásáról és az általános tesztelésen való részvétel elutasítása miatti szankciókról van szó, pontosabban arról, hogy ezek az intézkedések mennyire tekinthetők az alapvető jogok arányos korlátozásának az általuk elérni kívánt cél tükrében.

A főügyész a beadványában rámutat: a kijárási tilalom mint korlátozás több, az alkotmány által szavatolt alapvető jogot is korlátoz, köztük a tulajdonhasználat és a vallásgyakorlás jogát és az oktatáshoz való jogot, a gyülekezés szabadságát és a vállalkozáshoz való jogot. Az ügyészség ezzel összefüggésben rámutat: a bevezetni kívánt korlátozások lehetséges mértékének is a kormány vonatkozó határozata részét kellene képeznie. Žilinka a beadványában azt is kéri, hogy a taláros testület vizsgálja meg a kormány azon múlt heti intézkedésének az alaptörvénnyel való összeegyeztethetőségét, amellyel megtiltotta a pihenési célú külföldi utazásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?