Az ENSZ 5,5 milliárd dollár támogatást kért 34 millió ember éhezésének megelőzéséhez

António Guterres

Öt és fél milliárd dollárnyi sürgős támogatást kért csütörtökön New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár arra, hogy megelőzzék a mintegy harminc konfliktus sújtotta országban fenyegető éhínséget, amely 34 millió embert érintene.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában a soros elnök Egyesült Államok által a konfliktusok okozta éhínségről szervezett magas szintű videokonferencián a világszervezet főtitkára elmondta, hogy már 2020 végén több mint 88 millió ember szenvedett „akut éhezéstől” konfliktusok vagy hazájuk biztonsági instabilitása miatt. Egy év alatt 20 százalékos volt a növekedés, és az előrejelzések szerint „az ijesztő tendencia 2021-ben csak folytatódik”.

„Többfajta konfliktus okozta éhínséggel nézünk szembe világszerte” – mondta Guterres. „Az éghajlati csapások és a Covid-19-világjárvány csak olaj a tűzre.”

Az ENSZ-főtitkár figyelmeztetett arra, hogy „azonnali cselekvés híján emberek millióit sújtja majd éhínség és éhhalál”. Az előrejelzések szerint az éhínség okozta válságok „súlyosbodnak és terjednek a Száhel-övezetben és Afrika szarván, gyorsulnak Dél-Szudánban, Jemenben és Afganisztánban”.

Guterres szerint egyes országokban „az éhínség már jelen van”, „emberek halnak éhen és szenvednek a válságos alultápláltság miatt”.

Jemen, valamint Dél-Szudán és Burkina Faso egyes részein több mint 150 ezer embert fenyeget éhhalál.

Jemenben válságos a helyzet. A polgárháború öt éve alatt 4 millióan menekültek el otthonukból, és az éhínség terjedése sokak számára a halálos ítéletet jelenti – mondta Guterres. Az öt évesnél fiatalabb gyermekek felére – 2,5 millióra – az előrejelzések szerint akut alultápláltság vár 2021-ben. Mintegy 16 millió ember élelmiszer-ellátása bizonytalan.

A tanácskozáson David Beasley, az éhezés elleni erőfeszítéseiért 2020-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett ENSZ Élelmezési Világalap igazgatója figyelmeztetett, hogy sürgős beavatkozás nélkül 400 ezer gyermek halhat éhen Jemenben idén.

Beasley elmondta: Afganisztánban 17 millióan, Nigériában 13 millióan, Szíriában pedig több mint 12 millióan élnek nehéz helyzetben.

Guterres rámutatott: tíz évvel Dél-Szudán függetlenségének kikiáltása után a lakosság 60 százaléka egyre jobban éhezik az ismétlődő szórványos erőszak, a szélsőséges időjárás és a Covid-19 gazdasági hatása miatt. Több mint hétmillió embert fenyeget a súlyos élelmiszerhiány. Az élelmiszerárak magasak – egy tányér rizs és bab a napi bér több mint 180 százalékába kerül, annyiba, mintha New Yorkban mintegy 400 dollárt kellene érte fizetni – mondta a főtitkár.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol folytatódnak a konfliktusok az ásványi anyagokban gazdag vidékeken és máshol, a főtitkár szerint tavaly a világ legsúlyosabb élelmiszerválságát élték át, közel 21,8 millió ember szenvedett súlyos élelmiszerhiánytól július és december között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?