Kilátásban egy újabb front? – az ENSZ figyelmeztetése

4389769

Magas rangú ENSZ-tisztviselők pénteken arra figyelmeztették a Biztonsági Tanácsot, hogy Szudánban új front alakulhat ki az északnyugati Észak-Dárfúr tartományban található al-Fashir városa körül, amelynek lakossága már most is az éhínség szélén áll.  

Az Abdal Fattah Burhan tábornok által vezetett szudáni hadsereg (SAF) és a korábbi helyettese, Muhammad Hamdan Daglou által irányított félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között egy éve tartó háború után az ország „epikus méretű válságot él át... amelyet kizárólag az ember okozott” – mondta Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért és béketeremtésért felelős főtitkárának helyettese.  

„A harcoló felek figyelmen kívül hagyták az ellenségeskedések beszüntetésére irányuló többszöri felhívásokat... Ehelyett fokozták a további harcok előkészületeit, és mind a SAF, mind az RSF továbbra is civileket toboroz” – mondta DiCarlo. 

DiCarlo kiemelt aggodalmát fejezte ki a jelentések miatt, amelyek szerint az RSF hamarosan támadást intézhet al-Fashir ellen, amely az utolsó olyan főváros Dárfúr öt államában, amelyet az RSF még nem tart ellenőrzése alatt: 

„Ezek a jelentések aggodalomra adnak okot a konfliktus új frontjának kialakulásával kapcsolatban.”

Al-Fashir regionális humanitárius központként szolgál Dárfúrban, ahol Szudán 48 millió lakosának mintegy negyede él. A várost eddig viszonylag kevéssé érintették a harcok, és rengeteg menekültnek szolgált ideiglenes otthonként. Április közepe óta azonban bombázásokról és összecsapásokról számoltak be a környező falvakból.  

„Azóta folyamatosan fegyveres összecsapásokról érkeznek jelentések a város keleti és északi részeiről, amelyek miatt több mint 36 ezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét” – mondta Edem Wosornu, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának igazgatója 

Elmondta, hogy az Orvosok Határok Nélkül az elmúlt napokban több mint 100 sebesültet látott el al-Fashirban. „A sebesült civilek teljes száma azonban valószínűleg sokkal magasabb” – jelentette ki.  

DiCarlo hozzátette, hogy az al-Fashirban zajló harcok „véres viszályokat szíthatnak a közösségek között Dárfúr-szerte”, és tovább nehezíthetik a humanitárius segélyek szétosztását az éhínség szélén álló régióban. A szudáni hadsereg és az RSF közötti háború tavaly április 15-én kezdődött. Azóta több mint 8,5 millió embert űzött el otthonából, és tönkretette Szudán amúgy is törékeny infrastruktúráját. Az ENSZ szakértői szerint már több ezer ember vesztette életét. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?