Közvetlenül az adót is lehet csökkenteni adóbónusszal

pénz euró

Nemcsak az adóalapot, hanem közvetlenül az adót is lehet csökkenteni két tétellel: a gyermekek után érvényesíthető, valamint a jelzáloghiteles adóbónusszal.

A gyermekek után érvényesíthető adóbónuszra az a szülő jogosult, akinek megadózható éves jövedelme eléri legalább a minimálbér 6-szorosát. Ez a kedvezmény egész évben, folyamatosan, havonta vagy egy összegben az adóelszámolás, illetve az adóbevallás elkészítése során érvényesíthető. A jelzáloghiteles adóbónuszt év közben nem lehet érvényesíteni, csak most, az év eleji elszámolás során lehet elintézni.

Kedvezmény gyerekekre

A gyermekek után érvényesíthető adóbónuszt egyszerre csak az egyik szülő igényelheti. Először abban a hónapban lehet kérni, amikor a gyermek megszületik, és legfeljebb 25 éves koráig jár. Az alkalmazottak a gyermek születési anyakönyvi kivonatának a felmutatásával igazolják jogosultságukat. Közép- és főiskolások esetében szükség van az iskolatátogatásról szóló igazolásra is.

Amennyiben az adó kisebb az adóbónusznál, a szülő nem fizet semmilyen adót, sőt az adóhivataltól megkapja a különbözetet. Ezzel a lehetőséggel az alacsony jövedelmű szülők is élhetnek, akik nem érvényesíthetik teljes mértékben az adómentes részt. Az adóbónuszt mindig csak az egyik szülő kaphatja meg. Ha képtelenek megegyezni, a következő sorrend érvényes: anya, apa, más felhatalmazott személy. A szülők abban is megállapodhatnak, hogy felváltva élnek a kedvezménnyel. Ez például akkor lehet előnyös megoldás, amikor egyikük megbetegszik, és abban a hónapban a másik szülő intézi el.

Az adóbónusz összege szorosan összefügg a létminimum összegének az alakulásával, és azt mindig július 1-jei dátummal szokták felülbírálni. 2021. június 30-ig az adóbónusz 6 éves kortól egy gyerek után 23,22 euró egy hónapra, 6 éves korig pedig a duplája, azaz 46,44 euró. 2021. július 1-jétől már 3 kategória lesz: egy gyerek után 6 éves korig 46,44 euró, 6–15 éves korúak esetében 39,47 euró, 15 éves kortól 23,22 euró. (Amennyiben júliustól módosulna a létminimum összege, automatikusan átszámolják az adóbónuszt is.)

Jelzáloghitelek

Az adóból leírható tételek köre 2019-ben bővült a jelzáloghiteles adóbónusszal. Azok a fiatalok, akik lakásszerzés céljából jelzáloghitelt vettek fel, így közvetlenül az adójukat csökkenthetik a befizetett kamatok 50%-ának megfelelő mértékben, maximum 400 euróval. Ezzel az adókedvezménnyel 5 egymást követő éven keresztül élhet az, aki teljesíti a feltételeket. Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a hitelben részesült személy 35 évesnél fiatalabb, és a pénzt lakás vagy ház beszerzésére, építésére, felújítására használta, valamint a havi átlagkeresete nem lépi túl az országos átlagbér 1,3-szorosát. „Aki 2020-ban írta alá a hitelszerződést, annak a maximális havi keresetet a 2019-es év alapján kell kiszámolnia. Akkor a bruttó átlagbér 1092 euró volt, ami az adóbónuszra való jogosultság szempontjából legfeljebb 1419,60 euró havi fizetést jelent. Házastársak vagy partnerek esetében ezt meg kell kétszerezni, vagyis a közös havi bevételük 2019-ben nem léphette túl a 2839,20 eurót” – magyarázta Eva Šablová, a FinGO.sk társaság hitelekért felelős igazgatója. A kedvezmény további feltétele, hogy a hitel futamidejének 5–30 év között kell mozognia, legfeljebb 50 ezer eurós kölcsönről lehet szó, és az utolsó megkötés, hogy a hitelt 2018. január 1-je után merítették, az ennél régebbi kölcsönökre nem vonatkozik.

A kedvezmény nem automatikus, mindenkinek saját magának kell intéznie az éves adóelszámolás vagy az adóbevallás közvetítésével. Ehhez szükség van egy igazolásra a bankból a befizetett kamatokról. Aki ezt nem kapja meg automatikusan, kérje meg a bankját, hogy állítsa ki! „Némelyik bank ezt az igazolást automatikusan kiállítja, és elküldi az internetbankingba vagy postai úton, egyes bankokban azonban ezt az ügyfeleknek külön kell kérniük. Ezt az igazolást oda kell adni az éves adóelszámolást végző bérelszámolónak, illetve mellékelni kell majd az adóbevalláshoz” – tette hozzá Šablová.

Aki haladékot intéz az adóhivatalban, és az adóbevallását 3–6 hónappal később, azaz június–szeptember végéig adja le, annak több ideje van a nyomtatvány kitöltésére, a szükséges iratok, igazolások beszerzésére és az esetleges hátralékok, elmaradt törlesztőrészletek rendezésére.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?