Fico szerint Kováčik a speciálisügyész-választás áldozata

Robert Fico
Pozsony |

Dušan Kováčik volt speciális ügyészt politikai okokból állították félre, hogy a kormánykoalíció a saját emberét ültethesse a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) élére is – jelentette ki Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

„Dušan Kováčik a speciálisügyész-választás áldozata” – hangsúlyozta Fico, szerinte a volt speciális ügyész politikai fogoly.

Fico szerint a Legfelsőbb Bíróság döntött Kováčik panaszáról, amit vizsgálati fogságba helyezése ellen emelt, és a szenátusnak tagja volt Juraj Kliment bíró is. „Kliment az OĽANO jelöltje volt a főügyészi posztra, és a kormánykoalíció jelölte a Bírói Tanácsba” - mondta Fico. Egyúttal rámutatott Kliment állítólagos rokoni viszonyára Ondrej Repával, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészével, aki javasolta Kováčik vizsgálati fogságba helyezését.

A Smer elnökének kifogásai vannak a speciális ügyész posztjára pályázó négy jelölttel kapcsolatban is. „Hogy Lipšic (Daniel, a TASR megj.) elintézte a biztonsági átvilágítást, az senkit nem lepett meg” – fűzte hozzá. Kifogásokat emelt Vasiľ Špirka és Ján Šanta jelöltségével kapcsolatban is, Peter Kysela indulását nem kommentálta.

A speciáliss ügyész posztjára csak az pályázhat, aki átesett a szigorúan titkos besorolású nemzetbiztonsági átvilágításon. Egyes nyilvánosságra hozott információk szerint Daniel Lipšic ezt Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter közbenjárására kapta meg.

Dušan Kováčik lemondott speciális ügyészi posztjáról, utódját a parlament választja meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?