Szijjártó: Az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötését politikai zsarolásnak tartjuk

szijjártó forró
Pozsony |

"Az uniós források járnak nekünk" - mondta Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külgazdasági és külügyminiszter, az MKP vezetésével tartott egyeztetés után azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió jogállamisági feltételekhez kötné a közösségi költségvetés pénzeit.
 

A magyar tárcavezető szerint az uniós költségvetés és a jogállamisági feltételek összekötése politikai zsarolás.

Szijjártó arról is beszélt, nem a magyar kormánynak Budapestről kell megmondania, mi a jó a határon túli magyaroknak. "Ezt tőlük kell megkérdeznünk" - tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a szlovákiai magyarok továbbra is számíthatnak a magyar kormány támogatására és segítségére. Sikertörténetnek nevezte a közelmúltban átadott Monostori-híd felavatását. "Magyarország kormánya a jelen körülmények között is folytatja a felvidéki gazdaságfejlesztési programot" -  mondta arra utalva, hogy a világjárvány negatív gazdasági hatásai ellenére is foltatódik a támogatási program. Arra emlékeztetett, hogy eddig 21 milliárd forint támogatást és 41 milliárd forint beruházás juttattak Szlovákiába.



Szíjjártó arról is beszélt, a koronavírus-járvány miatti lezárások ellenére, a magyar-szlovák határ átjárhatóságát is fontosnak tartják. Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszterrel arról egyeztetett, hogy 2023-ig hat új határátkelőt szeretnének átadni. Ezen túl a jövőben újraindítanák több jelenlegi átkelőn a vasúti és a közúti tömegközlekedést.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szlovákia kapcsolatai még soha nem voltak ilyen jók. Elmondta, a szlovákiai magyarokat érintő kérdésekben is konzultálnak a szlovák kormánnyal. Eredményként a kétnyelvű anyakönyvvezetés lehetővé tételét említette.



Forró Krisztián MKP elnök a magyar miniszterrel való egyeztetés után megköszönte a magyar kormány támogatását és segítségét, amelyet a szlovákiai magyaroknak nyújt. "Említhetném itt a határátkelők megnyitását" - fogalmazott. Hozzátette, az óvodafelújításokért és a gazdaságélénkítő csomagért is köszönettel tartoznak. Forró hangsúlyozta, számukra is fontos a magyar-szlovák kapcsolatok jó színvonala.

Szijjártó a GLOBSEC nemzetközi biztonságpolitikai konferencián való részvétele miatt érkezett Pozsonyba, ahol reggel egy panelbeszélgetésen vett részt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?