Szépséges úri lak a falu szélén, Nagydarócon

Nagydaróci kastély
Nagydaróc |

Remélhető felújítására várva, megkopottságában is figyelemreméltó úri lak fogadja az utazót, ha Kétkeresztúr felől Fülek felé veszi az irányt és Nagydaróc községbe ér. Az út jobb oldalán ott áll egy kétszáz évesnél idősebb, korához és a megélt történelmi eseményekhez képest még mindig jó állapotú földszintes, L alakú kúria. A Horkovics családé.
 

A vidék évezredek óta lakott, a falu határában a vonaldíszes kerámia népének emlékeit találták meg, ezek a régészeti leletek bő hat és fél és hét és fél ezer évvel ezelőtti időszakra tehető emberi megtelepedésről tanúskodnak itt.

Nagydarócról dióhéjban

Minden bizonnyal már a tatárjárás előtt is létezett itt település, ennek írásos nyoma nincs. Későbbiekben a falu neve az 1332 és 1337 közt készült pápai tizedszedő jegyzékben már mint egyházas hely szerepelt, „Daroch” néven 1350ben és Dray néven 1385-ben. A névetimológiai kutatások egyik meghatározása szerint a település egy régi foglalkozás nevéből ered, mégpedig a daróc, azaz prémvadász, nyúzó szóból. A régebbi források szerint élt egy olyan hagyomány, hogy Nagydaróc valamikor Csák Máté birtoka volt, majd a nagyúr 1321-ben bekövetkezett halála után a Daróczy család tulajdonába került. Ha így is volt, írásos bizonyítékát egyelőre nem találták meg, tehát feltételezésként kell ezt az állítást kezelni. Ami viszont tény, 1548-ban a falu bizonyos Daróczy András, Gál, Albert és László birtokában volt. Négy fiútestvérre utal ez az adat, birtokszomszédjuk Bebek Ferenc volt. 1554 és 1593 közt a Füleken szandzsákot alapító oszmánok birtoka volt. Alig néhány évvel ezen említés után 1598-ban már bizonyos Wyszary János birtokaként írtak róla, így feltételezhető, hogy a Daróczy fiak a törökellenes harcokban életüket áldozhatták, birtokaik emiatt másra szálltak.

Birtokviszonyai a török kiűzése után még gyakran változtak, a 18. század elején Kovács György, Pál, Ferenc és László birtokolta. Később Koháry Ignáczé, majd a 19. század elején megjelenik Nagydarócon a Horkovics család, aki kastélyt építtetett a falu északi részén. Nagydarócon és környékén nem a Horkovicsok voltak a legnagyobb birtokosok, hanem Coburg Fülöp herceg. Az ő szolgálatában álltak a Horkovicsok.

Érdekes

Tájoló

Nagydaróc községbe az E 571-es útról a 2669-es útra letérve lehet eljutni, a Horkovicskastély a 48.349/19.836 GPS-koordinátáknál található.

Keveset tudni róluk

Nógrád nemesi családjai közt a Kempelen és a Nagy Iván-féle felsorolásban is szerepelnek a Horkovicsok mint komjáthi Horkovics család. András és György a nemességét, azaz egész pontosan a „czímeres nemeslevelet” még II. Ferdinánd királytól kapta, 1620-ban. Ezt a nemesi kiváltságot I. Ferenc császár 1803-ban megerősítette és megújította, ezt a megerősítést Torna és Gömör vármegyében 1804-ben hirdették ki. Valamikor e kihirdetés után telepedtek meg a Horkovicsok Nagydarócon. Itt földesúri jogot kaptak. A 19. század elején Horkovics Kelemen – akinek a császár megújította 1804-ben a nemességét – herceg Koháry Ferenc jószágigazgatójaként működött. Utóda, a nagydaróci úri lak építtetője, József a Coburg hercegi család jogtanácsosa volt. Felesége Okolicsányi Mária volt, lányuk, Horkovics Margit szintén a szerteágazó Okolicsányi család János nevű férfitagjához ment feleségül, fiuk, Szerafin a 20. század harmincas éveiben hunyt el, leányágon, Zsuffa családnéven még ma is élhetnek utódai.

Az uraság kastélya

A Horkovics család nagydaróci kastélya szerény méretei ellenére is jelentős műemlék. A lak utcai frontján hét tengelyes osztású, a nagyterem, szalon ablakait kiugró falazat hangsúlyozza, itt timpanont kívánna a stílus, de helyette csak egy, a manzárdtetőhöz szervesen csatlakozó tetőrészt alakítottak ki, ami lehet egy későbbi átépítés eredménye is akár. A még viszonylag jó állapotú szálcement palatető korát nehéz lenne megbecsülni, ilyen tetőfedő anyagot már 1894ben gyártani kezdtek, hogy mikor történt a nagydaróci kastély tetőzetének ilyen anyaggal való átfedése, ezt nem tudni. Annyi biztatót már látni lehet, az új tulajdonos, egy helyi vállalkozás 2016-ban elkezdte a javítást. A gazdasági épületrész rossz tetőzetét kijavították. Így arra is remény van, hogy hamarosan az egész kastély megújul. Ha a Horkovicsok ezt láthatnák!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?