Állagmegóvást végeznének az oroszvári kastélyon, másra egyelőre nincs pénz

oroszvári kastély
Pozsony |

Elhúzódik az oroszvári (Rusovce) kastély rekonstrukciójára kiírt közbeszerzés, ezáltal a műemlék helyreállításának költségei egyre emelkednek. „Fontolóra kell venni az épület egy részének állagmegóvását” – közölte szerdán Július Jakab, a kormányhivatal vezetője.

2019. december közepén hirdette meg a pályázatot a kormányhivatal, a résztvevők beadványai miatt lelassult a folyamat. „Az idő múlásával az épület állaga egyre romlik, ami főleg a tetőn és az oldalsó falakon látszik meg” – tájékoztatott Jakab. „Ezért most megvitatjuk a szakértőkkel az építkezés vagy az állagmegóvás lehetőségeit. Semmi másra nincs pénz” – ismerte el.

Hozzátette, a kormány uniós alapokból is megpróbál pénzt szerezni a helyreállításra. A kormány korábbi terveitől eltérően, amelyek alapján a kastélyépület reprezentatív célokra szolgált volna, Matovičov kabinetje inkább a csehországi Lednice kastélyának példája szerint használná ki és látogathatóvá tenné az épületet.

Az oroszvári kastély és a körülötte lévő terület felújításának költségeit 79 987 377 euróra becsülik. Az erre irányuló javaslatot 2019. december közepén hagyta jóvá a kormány. A kastélyépület rekonstrukciójának költségeit tavaly december közepén még 59 471 569 euróra becsülték. A beruházást az állami költségvetésből kell finanszírozni, a határidőt 2024 végére tűzték ki. 2019. november elején megkezdték a kastélypark revitalizálását.

Az oroszvári kastély és a park szerepel a védett műemlékek listáján, a kormányhivatal fennhatósága alá tartozik. Helyreállításáról 2012 augusztusában döntött a kormány.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?