Lengyel elnökválasztás – A harmadik helyen végzett jelölt Trzaskowskira szavaz a 2. fordulóban

Rafał Trzaskowski

Az első fordulóban győztes konzervatív elnökjelölt, Andrzej Duda ellen fog szavazni az első fordulóban a harmadik helyen végzett független Szymon Hołownia, aki kedden egy új civil mozgalom alapítását is bejelentette.

A lengyel elnökválasztás második fordulóját július 12-én tartják, miután a vasárnapi első fordulóban a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint felét. Andrzej Duda hivatalban lévő államfő a szavazatok 43,5 százalékát, a másodikként befutó Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje pedig a voksok 30,46 százalékát gyűjtötte be.

Hołownia, aki a vártnál nagyobb támogatottságot szerzett, a szavazatok 13,87 százalékát nyerve el, keddi sajtóértekezletén arra szólította fel híveit, hogy július 12-én menjenek el szavazni. Ő maga is így tesz – jelezte, és közölte: bár „nincs saját jelöltje”, mégis „azon vízió ellen” fog szavazni, amelyet az utóbbi öt évben Andrzej Duda képviselt.

Az elnökválasztási kampány előtt a TVN kormányellenes kereskedelmi televízió munkatársaként, liberális irányultságú katolikus közíróként ismert Hołownia azt is közölte: Lengyelország 2050 (Polska 2050) néven civil mozgalmat alapít. Mint elmondta, a mozgalom a második forduló előtt nem támogatja egyik jelöltet sem.

A tömörülés rész vesz a legközelebbi parlamenti választáson, „akár három év múlva, akár fél év múlva, akár tíz év múlva tartják azt meg” – jelentette ki, hozzátéve: a mozgalom egészében biztosan nem, de esetleg „egy része” politikai párttá alakul.

Elemzők Duda és Trzaskowski szoros küzdelmét várják a második fordulóban, megfigyelők szerint az eredmény mindenekelőtt azon múlik, hogy a két rivális közül melyiknek sikerül jobban mozgósítani az első fordulóban nem szavazó polgárokat, illetve megnyerni az alulmaradt jelöltek híveit, elsősorban Hołownia táborából.

A vasárnapi elnökválasztáson negyedik helyen (6,78 százalék) végzett Krzysztof Bosak – aki a radikális nemzeti és újliberális pártok ellenzéki koalícióját, a Konföderációt képviseli – már korábban úgy nyilatkozott: tömörülése a második fordulóban egyik jelöltet sem támogatja. Keddi sajtóértekezletén hangsúlyozta: szavazni fog a második fordulóban, de nem hozza nyilvánosságra, kire adja voksát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?