Čaputová megköszönte Dudának a konstruktív együttműködést

Andrzej Duda Zuzana Čaputová

Szlovákia és Lengyelország közös történelme mindkét országot az elvek és értékek őrzésének szükségességére emlékezteti. Ennek elmulasztása veszélyeztetheti az országok jövőjét – mondta kedden Zuzana Čaputová köztársasági elnök lengyel kollégájával, Andrzej Dudával folytatott varsói találkozóján.

Lengyelország több okból is kulcsfontosságú partnere Szlovákiának, hangsúlyozta Čaputová. Külön megköszönte Varsónak, hogy más partnerekkel közösen védte légterünket a nehéz időszakban.

„Reményeim szerint hamarosan, amikor az F–16-os vadászgépek az év végén megérkeznek, Szlovákia is képes lesz saját légtere vádelmére, de mindenesetre, ahogy a mondás tartja, bajban ismerszik meg a barát. A Lengyel Köztársaság egyike azoknak az országoknak, amelyek szorult helyzetben azonnal segítséget nyújtanak nekünk” – mondta az államfő.

Čaputová úgy véli, Szlovákia és Lengyelország kapcsolatai az elmúlt évek nehéz időszakai és válságai ellenére is kiválóak. Emlékeztetett arra, hogy Varsó és Pozsony (Bratislava) idén több évfordulóról is megemlékezik: Lengyelország 25 éve csatlakozott az Észak-atlanti Szövetséghez, Szlovákia pedig NATO-tagságának 20. évfordulóját ünnepli. Mindkét ország 20 éve tagja az EU-nak, és 80 éve volt a varsói felkelés és a szlovák nemzeti felkelés.

Čaputová azt mondta, reméli, hogy a szlovák kormány és Peter Pellegrini, a június 15. után hivatalba lépő új államfő is szoros és konstruktív együttműködést fog fenntartani Lengyelországgal.

A lengyel elnök megköszönte Čaputovának az ötéves konstruktív együttműködését. Kiemelte, hogy elnökké választása után Lengyelország volt Čaputová egyik első úti célja, és hogy ellátogatott Varsóba hivatali idejének lejárta előtt. Ezt Lengyelország iránti érdeklődése jeleként értékelte, és nemcsak szomszédi, hanem baráti gesztusként.

Duda a Szlovákia és Lengyelország közötti jó kapcsolatok előremozdításáért a legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Fehér Sas-rendet adományozta Zuzana Čaputovának.

A két államfő Ukrajna támogatásáról is beszélt. „Rendkívül fontos az EU és a NATO egységének megőrzése ezekben a nehéz időkben” – mondta Čaputová. „Nagyon örülök, hogy a kormány komoly figyelmet szentel az Ukrajna újjáépítésével kapcsolatos infrastrukturális projekteknek, ezt bizonyítja a közös szlovák-ukrán kormányülés” – tette hozzá az államfő.

Duda leszögezte, hogy Szlovákia teljesíti vállalt kötelezettségeit Ukrajna megsegítésében, és nem kételkedik abban, hogy az EU és a NATO keretében folytatott szlovák politika nem változik ezen a téren. Megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban különféle dolgok hangzottak el a szlovák belpolitikában ezzel kapcsolatban, de szerinte az „élesebb” kijelentések a kampányidőszaknak tudhatók be.

„Úgy vélem, a következő hónapokban mérséklődnek a politikai kijelentések, mert a demokratikus országokban ilyenek a politika szabályai” – mondta a lengyel elnök. Reményét fejezte ki, hogy nagyon jó lesz az együttműködés az új szlovák államfővel, és tapasztalt politikusnak nevezte Pellegrinit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?