Célkeresztben az adócsalók

eduard heger
Pozsony |

Kíméletlen harcot indítunk az adócsalók ellen – jelentette be Eduard Heger pénzügyminiszter a központi adó- és vámhivatal besztercebányai központjában tett pénteki látogatását követően. A pénzügyi szakemberek szerint most mindennél fontosabb az adóbehajtás hatékonyságának a növelése.

A Költségvetési Tanács legfrissebb felmérése szerint az államkassza mutatói – elsősorban az előző kormány felelőtlen pénzszórása miatt – már tavaly is katasztrofálisan alakultak.

„Míg a tavalyi költségvetés eredetileg azzal számolt, hogy az állam gazdálkodása kiegyenlített lesz, vagyis a kiadások már nem lesznek nagyobbak a bevételeknél, az államháztartás hiánya végül elérte a bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékát. A tervezett és a valós adatok közötti különbség tíz éve nem volt ilyen nagy”

– figyelmeztetett Ivan Šramko, a Költségvetési Tanács elnöke.

A koronavírus-járvány miatt azonban idén ennél is jóval rosszabb adatokra számíthatunk. A jegybank előrejelzése szerint az államháztartási hiány elérheti a GDP 7–10 százalékát, a GDParányos államadósság pedig, a tavalyi 48-ról, idén 57, de akár 64 százalékra is nőhet. Mindez a gazdaság idei drasztikus, a jegybank szerint 6–13 százalékos visszaesésével magyarázható, ami miatt az adóbevételek is jóval elmaradnak a várttól, miközben a járvány elleni intézkedések miatt a kiadások látványosan megugranak. Mindezt figyelembe véve az sem csoda, hogy a pénzügyminisztérium idén minden egyes centért megharcol majd, amihez nagyban hozzásegíthetne, ha sikerülne javítani az adóbehajtás hatékonyságán.

„Szlovákia e tekintetben az elmúlt években uniós sereghajtónak számított, így már az is nagy eredmény lenne, ha legalább a középmezőnybe sikerülne felküzdeni magunkat”

– nyilatkozta Heger, aki kíméletlen harcot hirdetett az adócsalók ellen.

„Akik nem fizetik becsületesen az adót, meglopják az államot, és ezen keresztül a becsületes adófizető polgárokat, azok mostantól folyamatosan a célkeresztünkben lesznek” – állítja a pénzügyminiszter, aki szerint az elkövetkező években szeretnének olyan vállalkozói és jogi környezet létrehozni, hogy az emberek „örömmel adózzanak”, tudva, hogy a pénzükért minőségi állami szolgáltatásokhoz jutnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?