Mistrík: szlovák tudósok 100.000 tesztet biztosítanak az országnak

Robert Mistrík

Várhatóan hamarosan jelentősen növelik a koronavírus-tesztek számát az országban. Ehhez hozzájárul az új koronavírus diagnosztizálására szolgáló PCR-teszt, amelyet szlovák tudósok fejlesztettek ki a hazai MultiplexDX cég vezetésével. Az Eset Alapítvány finanszírozza az első 100 ezer darab elkészítését, melyeket az államnak ajándékoz – tájékoztatott kedden a kormányhivatalban Robert Mistrík, a parlament válságstábjának tagja Igor Matovič miniszterelnök (OĽaNO) jelenlétében.

„Az a célunk, hogy Szlovákia önellátó legyen ezen a téren - nyilatkozta Robert Mistrík vegyész és tudós, aki szintén részt vett a fejlesztésben. Hozzátette, a teszt minősége megegyezik a külföldiekével. A kulcsfontosságú elemet Pavol Čekan tudós készítette el. Mistrík felhívást intézett a többi szlovák tudóshoz és kutatóhoz, hogy vegyenek részt a kutatásokban. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „ez egy példaértékű kezdeményezés, amely az ország minden lakosán segíteni fog”.

A szakértők elmagyarázták, hogy a teszt a szlovákiai SARS-CoV-2 koronavírus-törzseket mutatja ki, ami lehetővé teszi, hogy megbízhatóan diagnosztizálják az új koronavírus jelenlétét a betegség korai szakaszában. A tesztek a fejlesztés utolsó szakaszában vannak, a gyártás a napokban elkezdődik.

Időközben az új fejlesztésű tesztet a Szlovák Tudományos Akadémia tudóscsoportja is vizsgálta Boris Klempa vezetésével. Klempa hangsúlyozta, nem kísérletről van szó. A teszteket a vizsgálat után hitelesíteni kell. Ezt követően felajánlják a diagnosztikai eszközöket a Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ). Ez három héten belül megtörténhet. „Körülbelül két héten belül készen lesznek, majd újra ellenőrizzük őket. A helyzet azonban nem egyszerű. Ha minden jól megy, még egy hétbe telik a hitelesítés"- mondta Mistrík.

Mistrík hozzátette, a COVID-19 betegséget okozó vírusfertőzés lappangási ideje körülbelül öt-hat nap, de lehet 2-11 nap is. A tesztek a fertőzést követő harmadik-negyedik napon képesek kimutatni a vírus jelenlétét. A szakember úgy véli, nem lesz probléma a tesztek előállításával, egyes alkotórészek külföldről is beszerezhetők. Mistrík közölte, nem tart attól, hogy ne lehetne elegendő tesztet legyártani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?