„Végre valami jó”

Cyril Lignac jelenleg a francia gasztronómia legnépszerűbb alakja. Az étterme bezárt, most otthonról segít a franciáknak.

Francia sztárséfek tévéműsorban és a közösségi hálón mutatják meg, hogyan főznek egyszerűen, olcsón az otthoni konyhájukban, hogy segítsenek a nézőknek és követőiknek.

Mivel éttermeik zárva vannak, a sztárok a házi koszt örömeivel igyekeznek felvidítani a járvány miatt otthonaikba kényszerült franciákat.

„Ma nem Lignac séf beszél, hanem Cyril, akinek, mint minden franciának, a közelben kell beszereznie az ennivalót. Nagyon izgalmas azzal jobbá tenni az emberek mindennapjait, hogy a konyhaszekrényemből és a hűtőmből főzök – mondta el Cyril Lignac, aki jelenleg a francia gasztronómia legnépszerűbb alakja. A múlt héten tévéműsort indított Tous en cuisine (Mindenki a konyába!) címmel, amely a mindennapok ételeit és otthoni teendőit mutatja be az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején. A műsor a tervek szerint addig tart, amíg az embereknek a veszélyhelyzet miatt otthon kell maradniuk.

Egy másik párizsi séf, Amandine Chaignot is online órákat tart.

Amandine Chaignot átmenetileg üzletté alakította át párizsi éttermét

„Pici a konyhám, ha én meg tudom benne csinálni, neked is menni fog” – magyarázta.

Alexandre Mazzia egy marseilles-i kétcsillagos étterem séfje, akit 2019-ben az év szakácsának választott a Gault & Millau gasztrokalauz. Most saját szavai szerint „apa, aki a gyerekeivel házi feladatot ír, sportol és főz”.

Kevés szabadidejében a jelenlegi helyzetre átalakított recepteket tesz közzé a közösségi médiában, van köztük olyan csokoládétorta, amelyhez se a lisztet nem kell megszitálni, se a tojást felverni, valamint olyan zöldlencse-saláta, amelyben a kumkvat nevű apró citrusfélét zöld almával, a kesudiót bármilyen olajos maggal helyettesítette.

Christophe Bacquie, egy három Michelin-csillagos étterem séfje szintén a közösségi hálón segít főzni a franciáknak.

„A feleségem beszélt rá az Instagramra” – mondta a szakács, aki mediterrán fogásokra – köztük a narancsos, mézes és rozmaringos endíviára vagy a citromos-olívaolajos tortára – szeretné megtanítani az embereket.

„Abból főzünk, amink van. Mindenkit ugyanúgy korlátoz a járvány, nekünk az a dolgunk, hogy példát mutassunk” – magyarázta.

Max Strohe, a berlini Tulus Lotrek étterem főszakácsa és társtulajdonosa, aki „hősökre főz”

Mivel Michelin-csillagos éttermét be kellett zárnia, egy berlini sztárséf a koronavírus-járvány betegeit gyógyító orvosokra, ápolókra, valamint a rendőrökre és tűzoltókra kezdett el főzni.

„Hősökre főzünk – ez a mottó azt jelenti, hogy olyan embereknek, akik a foglalkozásuk miatt nem dolgozhatnak otthonról” – mondta el Max Strohe, a Tulus Lotrek étterem főszakácsa és társtulajdonosa.

Németországban március közepén szintén bezártak az éttermek, edzőtermek és a legtöbb üzlet is. Strohe és munkatársai több száz orvosra, ápolóra és más egészségügyi dolgozóra főznek, akik a berlini Zsidó Kórházban dolgoznak.

A kórház szóvivője, Jessica Maass elmondta, hogy a közösségi médiában figyelt fel a Tulus Lotrek mottójára: „hősökre főzünk”, és írt nekik egy e-mailt azzal, hogy náluk aztán tényleg sok hős dolgozik. Az étterem már másnap válaszolt, és csak annyit kérdeztek, hogy hány adag ételt küldjenek. „A következő napon 400 adag nagyszerű fogás érkezett hozzánk” – idézte fel Maass.

A koszttal a kórház ápolóinak vezetőhelyettese is nagyon elégedett: „Ez aztán tényleg nagyon finom étel – Michelin-csillagos fogások! Végre valami jó” – mondta. (MTI)

A „hősök”
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?