Mi a teendő, ha koronavírus-fertőzésre gyanakszunk?

láz

Az a legfontosabb, hogy ne csak magunkkal, hanem embertársainkkal szemben is vállaljunk felelősséget, és feleslegesen ne terheljük a betegellátó rendszert.

Ha valaki köhög, lázas, nehezen lélegzik, izom- és ízületi fájdalom gyötri, nem kell azonnal arra gondolnia, hogy koronavírussal fertőzött. Ne becsülje le a gyanús jeleket, de igyekezzen figyelembe venni az orvosok, nővérek, kórházak és diagnosztikai laboratóriumok kapacitásait. Ha állapota nem súlyos, legyen türelmes. Próbálja először otthon enyhíteni a tüneteket és erősíteni az immunrendszerét. Ha felmerül a fertőzés alapos gyanúja, az a legfontosabb, hogy maradjon otthon, feleslegesen ne veszélyeztesse embertársait vagy az orvosokat. Anélkül ne menjen a kezelőorvosához vagy a kórházba, hogy előtte nem konzultál telefonon. Kerülje a kapcsolatot az emberekkel. Várja meg, míg orvosa úgy dönt, hogy a legközelebbi infektológiai munkahelyre szállíttatja vagy értesíti a mobil mentőegységet, hogy a lakásában végezzék el a mintavételt.

A kezelés mindig személyre szabott, a beteg konkrét szükségleteiből indul ki. A fertőzöttek többségénél a betegség enyhe lefolyású, s a beteg felépül. Az idősek, a gyenge immunrendszerűek és más krónikus betegségekben szenvedők esetében viszont nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vírus okozta betegség súlyosabb lefolyású lesz.

A hőemelkedés a kórházba szállítás meghatározó feltétele. Ha a testhőmérséklet nem csökken 38 C-fok alá és a páciens külföldön járt, mindenképpen maradjon otthon és egészségi állapotáról 8-12 óránként tájékoztassa a kezelőorvost.

Ha felszökik a láza, hívja a 112-es telefonszámot. A gyorsmentő-szolgálat diszpécsere felveszi a kapcsolatot a tisztifőorvossal, aki szükség esetén elrendeli és biztosítja a teszt elvégzését.

Az egészségügyi minisztérium március 11-e óta otthoni környezetben is elvégzi a koronavírus-tesztet. Az egyes kerületekben egy, Pozsonyban pedig két ilyen speciális egység áll készenlétben. Annak, aki házi karanténban van, nem kell mintavétel miatt az infektológiai rendelőbe mennie, mert az említett speciális egység az otthonában végzi ezt el.

A kerületi operációs központ felhívja a Közegészségügyi Hivatalt, s az dönt arról, hogy a beteget be kell-e szállítani az infektológiai rendelőbe, vagy sem. Ha erre nincs szükség, mert a láz csökkent és a tünetek is enyhültek, a beteget házi karanténban kezelik tovább.

(pluska.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?