El Clásico: Az utolsó szalmaszálban kapaszkodott meg a Real Madrid

El Clásico: Az utolsó szalmaszálban kapaszkodott meg a Real Madrid

A Real Madrid tulajdonképpen két kiegészítőember: Vinícius Júnior és Mariano Díaz góljával verte 2–0-ra hazai pályán a nagy rivális FC Barcelonát a La Liga 26. fordulójának záró- mérkőzésén. A győzelem mellett ezzel a három ponttal a tabella élére is ugrott, így hazai sikerekkel vigasztalódhatott a pocsék BL-forduló után.

Már csak tizenkét forduló van hátra a La Liga 2019/2020-as küzdelmeiből, és a Real Madrid látszólag kulcspillanatban vette át a vezető helyet a tabellán – különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy Zinédine Zidane csapata eddig összesen kétszer szenvedett vereséget.

Persze ez csak a bajnokságra igaz, de ami szégyen és hátrány volt a maga idejében – így például a Real Sociedad elleni 4–3-as, hazai vereség és búcsú a Király Kupában, vagy a Manchester City elleni szintén hazai BL-vereség – az immár előny lehet a Real Madrid számára a szezon hátralévő szakaszában, hiszen vélhetően csak a bajnokságra kell majd koncentrálnia a csapatnak.

Az mindenesetre tény, hogy a királyi gárda több Bajnokok Ligája-győzelmet tud felmutatni a 2010-es évekből, mint ahányszor a spanyol bajnokságot megnyerte. Ez utóbbira csak kétszer került sor: a 2011/2012-es, valamint a 2016/2017-es bajnoki szezonokban.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy a Real Madrid hazai pályán sem tudott a katalánok fölé nőni: a vasárnapi sikert megelőzően 1954 napot kell visszamennünk a történelemben, hogy olyan meccset találjunk, amelyet a Barcelona elveszített a Bernabéuban. Nem csoda, hogy Zinédine Zidane elégedetten, Quique Setién érthetően csalódottan értékelt a mérkőzés után.

Hosszú még az út

„Nagyon örülök Vinícius góljának. Nagyon keményen dolgozott az utóbbi hetekben, hogy visszakerüljön a kezdőcsapatba, megérdemelte, hogy betaláljon. Fantasztikus, hogy eredményes tudott lenni egy nagy rivális ellen” – értékelt Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője.

„Az első félidőben jól játszottunk, a másodikban már nem. A Real dinamikusabban futballozott, nem tudtunk ehhez alkalmazkodni. Gyorsan akartuk járatni a labdát, de jól védekezett az ellenfél, nem engedte, amit szerettünk volna. Az eredmény miatt csalódott vagyok, ám a bajnokságnak nincs vége, hosszú még az út” – így Quique Setién, a Barcelona mestere.

Érdekes

A Real és a Barca hátralévő La Liga-meccsei

Real Madrid / Barcelona

27. forduló: Betis (idegenben) / Real Sociedad (o)
28. forduló: Eibar (otthon) / Mallorca (i)
29. forduló: Valencia (o) / Leganés (o)
30. forduló: Real Sociedad (i) / Sevilla (i)
31. forduló: Mallorca (o) / Athletic Bilbao (o)
32. forduló: Espanyol (i) / Celta Vigo (i)
33. forduló: Getafe (o) / Atlético Madrid (o)
34. forduló: Athletic Bilbao (i) / Villarreal (i)
35. forduló: Alavés (o) / Espanyol (o)
36. forduló: Granada (i) / Valladolid (i)
37. forduló: Villarreal (o) / Osasuna (o)
38. forduló: Leganés (i) / Alavés (i)

A Barca-szurkolók a Real Madrid hátralévő ellenfelei közül leginkább a két baszk gárdában, a Real Sociedadban és az Athletic Bilbaóban bízhatnak, már csak azért is, mert mindkettővel idegenben küzdenek majd meg a királyiak. A Bernabéuban esetleg a Getafénak, a Valenciának és a Villarrealnak lehet keresnivalója. A katalánok Sevillában és Villarrealban is izzasztó csatára számíthatnak – és akkor még nem beszéltünk Vigóról, ahol a Barca 2015 áprilisa óta nem győzött –, a Camp Nouba pedig a Sociedad, a Bilbao és az Atlético Madrid is ellátogat még ebben az idényben.

A leggyengébb Real

A játékosok nevében két középhátvéd: Gerard Piqué és Sergio Ramos értékelt.

„Az első játékrészben talán a legrosszabb Real Madrid volt a pályán, amely ellen valaha is játszottam. Utána feljavult a játékuk, és sikerült megnyerniük a találkozót. Adódtak nekünk is lehetőségeink a meccs első felében, ezeket ki kellett volna használnunk” – mondta a spanyol lapnak Gerard Piqué.
„Nagyon fontos három pontot szereztünk, ráadásul egy nagy riválist tudtunk legyőzni. Az első félidőben több helyzete is volt a Barcelonának, de a szünet után igyekeztünk a saját kezünkbe venni az irányítást. Sikerült is megszereznünk a vezetést, és utána is keményen dolgoztunk, hogy tartsuk az eredményt. Ez eddig nem mindig sikerült az idényben, most azonban megcsináltuk” – fogalmazott a mérkőzés után Sergio Ramos, a Real Madrid csapatkapitánya a Marcának, aki beszélt Piqué nyilatkozatáról is.

„Mindenkinek joga van, hogy elmondja a véleményét. A magam részéről ugyanakkor minden Clásicót szívesen megnyerek, akár olyan játékkal is, mint amit az első félidőben mutattunk. Az első félidőben átadtuk a labdát az ellenfelünknek, utána viszont magasabb sebességre kapcsoltunk, amire a Barcelonának nem volt válasza. Frissebbek voltunk, jobban akartunk, és jöttek is a lehetőségek. Az elmúlt időszak gyengébb eredményei után nem is lehetett más célunk, mint hogy visszavegyük a vezetést a tabellán a legnagyobb riválisunktól. Mivel ez sikerült, rendkívüli lehetőséget harcoltunk ki magunknak: mostantól a saját kezünkben van a bajnoki cím sorsa” – fanatiziálta társait és a csapat szurkolóit Ramos.

A nagy hiányzó

A bajnoki küzdelmek során azonban a csapat nem számíthat majd egy kulcsemberére, hiszen a nemrégiben súlyos bokasérülést szenvedő Eden Hazard a napokban az Egyesült Államokba, Dallasba utazik, ahol csütörtökön vagy pénteken műtéten esik majd át.

A belga klasszis még 2019 novemberének végén, a PSG elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen kapott egy rúgást a jobb lábára, ami után a visszatérésére egészen február végéig kellett várni – Hazard ott volt Zinédine Zidane kezdőcsapatában a Levante elleni, 1–0-ra elveszített találkozón, ám ismét megsérült, ami miatt a 67. percben le kellett cserélni.

A királyi gárda orvosi stábja a játékos jobb bokájában törést fedezett fel, s bár a várható kihagyást két hónapra becsülték, egyes hírek szerint az sem kizárt, hogy Hazard az idényben már nem léphet pályára, sőt, akár az Európa-bajnokságon való részvétele is veszélybe kerülhet.

Nincs fejlődés

A madridiaknak az is a kezükre játszhat, hogy a Barcelona sem éppen tündököl a bajnokságban, ahogy arról Rivaldo, a katalánok korábbi aranylabdás támadója is beszélt az AS-nak.

„Nem látok semmilyen fejlődést a Barcelona játékában Quique Setién érkezése óta, a játékoskerete alapján sokkal jobban kellene futballoznia. Nincs senki, aki a tizenhatoson kívülről gólt szerezne, minden támadást a végletekig ki akarnak játszani, ráadásul ha Lionel Messinek nem megy, az egész csapat leblokkol. Luis Suárez nagyon hiányzik az együttesből, sokkal inkább, mint Eden Hazard a Real Madridból.”

Utóbbi megállapításával azért lehet vitatkozni, hiszen Hazard nélkül a Real Madrid is elég gyenge hónapot zárt le az el Clásicóval. A csapat képtelen volt nyerni az elmúlt három mérkőzésén: szerdán hazai pályán a Manchester Citytől kapott ki a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, előtte a bajnokságban a Levante otthonában maradt pont nélkül, valamint a Celta Vigóval ikszelt. A Bernabéuban február elsején győzött legutóbb, akkor a városi rivális Atlético Madridot múlta felül 1–0-ra, mielőtt a katalánok ellen újra visszatértek volna a győzelmekhez.

Kellenek a szurkolók

Nem csoda, hogy a csapat edzője, Zinedine Zidane a közhangulatot és a szurkolókat is megpróbálja a Real mellé állítani, hiszen minden segítségre szükségük lehet a bajnoki sikerhez.

„Szeretnék mindenkit biztosítani, pozitív a hangulat a csapatnál. Együtt kell kikerülnünk a mostani helyzetből, nem figyelve a körülöttünk levő hangokra. Szükségünk lesz rá, hogy a szurkolóink az első perctől az utolsóig támogassanak bennünket minden meccsen. Megértem, ha idegesek vagy frusztráltak, de kell a biztatásuk, és együtt sikerülhet a nagy álmunk” – fogalmazott Zidane.
Az elmúlt tíz évben sokat változott a világ, sokat változott a spanyol futball is, a Real Madrid és a Barcelona már nem uralja úgy a ligát, ahogy korábban tette, és nem elsősorban azért, mert felnőttek hozzájuk a „kiscsapatok”. Amíg korábban a bajnoki cím egyfajta minimum elvárásként jelent meg mindkét klubnál, a 2019/2020-as szezon várhatóan arról marad majd emlékezetes, hogy ezúttal a La Liga megnyerése jelentené a maximumot mindkét gárdának. Az el Clásicó után ehhez mindenesetre a Real Madrid került közelebb, és nemcsak azzal az egy ponttal, amellyel a bajnokságot vezetik, hanem azzal is, hogy a szezon két klasszikusának összevetéséből ők jönnek ki jobban (0–0, 2–0), ami azért fontos, mert a La Liga szabályai szerint pontegyenlőség esetén két csapat egymás elleni teljesítménye rangsorol a bajnokságban. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?