Híd-program: új állampolgársági törvényt és a kisebbségi oktatásról szóló átfogó jogszabályt ígérnek

bugár ravasz
Pozsony |

A Híd ma bemutatta a programját. A kormányba lépésük egyik feltétele az állampolgársági törvény rendezése lesz, de törvénybe szeretnék foglalni egyebek mellett a kisebbségi oktatás fogalmát is.

Ravasz Ábel, a párt alelnöke, romaügyi kormánybiztos elmondta, ragaszkodni fognak az állampolgársági törvény megváltoztatásához. Enyhíteni szeretnének a kettős állampolgárság tilalmán. Hozzátette, programjuk a ruszin, a magyar és a roma, legújabban pedig a siketek és nagyothallók kisebbségével is önálló fejezetben foglalkozik. 

Bugár Béla pártelnök pedig arról beszélt, a Revízió 2020 címet viselő programjuk összesen 198 pontot tartalmaz. A párt vezetője a környezetvédelem, az egészségügy, az iskolaügy, a mezőgazdaság, valamint a munkaügyi és szociális területen tett javaslataikat emelte ki.

Bugár elmondta, az orvosokra is kiterjesztenék az egészségügyi ágazatban működő ösztöndíjprogramot. Ennek lényege, hogy a medikusok a tanulmányaik alatt egy ösztöndíjat kaphatnak, de amennyiben az egyetem elvégzése után külföldön helyezkednek el, a pénzt vissza kellene fizetniük. Ezen kívül még a kórházi várólisták minimalizálását hangsúlyozta.

Egyetemek osztályozása
A pártelnök az oktatás területén javasolt intézkedések közül a kötelező óvodáztatás egyről két évre való emelését és a szakközépiskolák megerősítését emelte ki. A felsőoktatásban pedig be szeretnének avatkozni az egyetemek és főiskolák által nyújtott tanulmányi szakok kínálatába. Visszaszorítanák a nem szükséges szakokat. Bugár szerint ebben a kérdésben először az intézmények vezetőinek, a rektoroknak kellene megállapodásra jutniuk. Ha ez nem jár sikerrel, akkor az állam megváltoztathatná az egyes szakokon tanuló hallgatókért járó fejpénzt. Ravasz hozzátette, pártjuk egyértelműen kiáll az egyetemek sztratifikációja, vagyis szerepük és minőségük szerinti kategóriákba osztása mellett. A kormánybiztos és a pártelnök is hangsúlyozta, a kisebbségi oktatásra vonatkozóan egy átfogó törvény elfogadását szeretnék, amely egy helyen rendezné a területet érintő szabályozást, bevezetné a kisebbségi oktatás fogalmát.

A szociális intézkedések területén bevezetnék, hogy amennyiben egy álláskereső nem fogadja el a munkahivatal által felajánlott állást, akkor elveszítené a munkanélküli-támogatást. A 6 év feletti gyermekekre is kiterjesztenék a megemelt adóbónuszt. A Híd programjába belekerült az intézkedés, amely értelmében az állam segítené az idősellátást, támogatnák azokat az intézményeket, amelyek ebben a szektorban nyújtanak szolgáltatásokat.

Erdők felosztása
A mezőgazdaság területén bevezetnék a termőföld után járó támogatások alsó és felső korlátozását. Az alsó határ 6 ezer euró körül, a felső hozzávetőlegesen 100 ezer euró lehetne. Ezt azonban a támogatást igénylő mezőgazdasági cég alkalmazottainak számaival arányosan növelnék. A környezetvédelem területén támogatnák a régi, szilárd tüzelésű háztartási kazánoknak a gáztüzelésű kazánokra való cserélését. Ugyancsak segítenék azokat a beruházókat, amelyek az ingatlanfejlesztések során ügyelnek a hatékony vízgazdálkodásra, például az esővíz felhasználására. Fel szeretnék oldani a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium közötti ellentétet, amely az erdők miatt alakult ki. A javaslat szerint az összes védett erdő a környezetvédelmi tárcához tartozna, a szabadidős tevékenységekre használt erdőket az önkormányzatokhoz, míg a gazdasági célra használt erdőket a mezőgazdasági minisztériumhoz utalnák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?