Kubička Kucsera: Teljes meglepetésként ért az elismerés

Kubička Kucsera Klára művészettörténész és építészettörténés, nevéhez fűződik egyebek mellett a besztercebányai Hudec László építészeti központ megalapítása.⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Kubička Kucsera Klárát a Pribina-kereszt második fokozatával tüntették ki. Az építész- és művészettörténészt a neki átadott kitüntetés kapcsán kérdeztük.

Hogyan fogadta a kitüntetés hírét?

Teljes meglepetésként ért. Akik a kitüntetés odaítélésekor rám gondoltak, biztosan tudják rólam, hogy elég harciasan állok ki bizonyos dolgok mellett. Feltételezem, hogy ez is közrejátszhatott.

Mit jelent az elismerés az ön számára?

Nem annyira szoktam hangsúlyozni, hogy milyen díjat kaptam, nem éhezem a kitüntetésekre. Annak azonban nagyon örülnék, ha ez az elismerés nagyobb súlyt adna a hangomnak. Mindezt azért, hogy sok jó és helyes dolgot tudjak a társadalom számára adni.

Pályafutásának mely eredményeit emelné ki?

Korábban már két díjat is kaptam, az egyiket Pozsonyban, a másikat Budapesten. Mind a kettőt az építészettel kapcsolatos írásaim miatt ítélték oda nekem. Tulajdonképpen az építészet van a szakmai munkám fókuszában. Már évtizedek óta rendezek építészettel kapcsolatos kiállításokat, megalapítottam a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galéria építészeti gyűjteményét. Besztercebányán az idén egy építészeti központot alapítottunk, amelyet a város híres szülöttéről, Hudec Lászlóról neveztünk el. Korábban, még a bársonyos forradalom első heteiben megalapítottuk a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságát, ami aztán átalakult a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságává.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?