25 millió eurót adott Pellegrini Pozsonynak

Az új Eurovea negyedbe tervezett villamosvonal megépítését a kormány is támogatni fogja⋌(Felvétel: JTRE)
Pozsony |

Kihelyezett kormányülést tartottak szerdán a pozsonyi Prímási palotában, ahol számos, a fővárost érintő projekt támogatásáról döntöttek. Az állam fogja a városnak kifizetni az új villamosvonalak megépítését, valamint tízezer fa kiültetését.

Matúš Vallo főpolgármester, akit a választáson az ellenzéki PS/Spolu mozgalmak támogattak, egyértelmű célkitűzéssel érkezett a kormányülésre. Pénzt akart szerezni az új villamosvonalakra, bérlakások építésére és fák kiültetésére. Az egyeztetések eredménye: a kabinet jövőre számos beruházás finanszírozásához járul hozzá. Pozsony tízmillió eurót kap különböző projektekre, elengedik egy korábbi, tízmillió eurós kölcsönét, s az egyes városrészek által kidolgozott projektek további, körülbelül 5 millió eurós támogatásra számíthatnak. 

A támogatáshoz kidolgozott kormánydokumentumból több minden kiderül. A pénzből hozzájárulnak a Pozsony-Ligetfalut átszelő új villamosvonal megépítéséhez, egy teljesen új villamosvonal megépítéséhez az Eurovea bevásárlóközpont és a Miletič utcai piac között, mely miatt kénytelenek lesznek lebontani a népszerű piactér egy részét – arról a szakaszról van szó, ahol ruhákat árulnak. Felújítják a Ružinov városrészt Vereknyével összekötő közutat, amely rossz állapotban van, naponta több mint 20 ezer autó közlekedik arra, minek következtében nagyon gyakoriak a hosszú forgalmi dugók. A kormány ugyanakkor a régi Grössling uszoda felújítását is támogatni fogja, s finanszírozza tízezer fa kiültetését. 

„Hálásak vagyunk ezért, de ez nem az az összeg, amely megoldaná a hosszú távon alulfinanszírozott főváros problémáit. A kormánynak el kell ismernie, hogy ez a főváros, s hogy több pénzre van szüksége. Biztos nem lesz több tízmillió euró, de talán legalább olyan összeg, amely segíthet kijutni ebből a faramuci helyzetből” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján Vallo. 
A jóváhagyott anyagi támogatásnál is fontosabb, hogy Pozsony a főváros történetében először kap helyet az állami költségvetésben. Pellegrini szerint ez annyit jelent, hogy a főváros minden évben minimum 10 millió euróra számíthat a kormánytól. „Hiszem, hogy minden további kormány betartja ezt a szabályt, amelyről döntés született” – állítja a kormányfő. Szavaiból kiolvasható, hogy erre az összegre azért mégsem számíthat automatikusan minden évben, sok múlik majd a kormány jóakaratán. Vallo szerint ahhoz, hogy Pozsonyban látványos változások történjenek, legalább 200 millió euróra lenne szükség. Ha évente kapna az államtól a főváros 20 millió eurót, tíz éven belül már reális változásokat lehetne látni a fővárosban.

A főpolgármester egyébként kulcsfontosságúnak tartja az idősek gondozására szolgáló intézmények bővítését, jelenleg több mint ezer fekvőhely áll a város rendelkezésére, a következő nyolc évben ezt Vallo megduplázná. A bérlakások hálózatát is bővítené, mégpedig úgy, hogy évente 200 bérlakás legyen elérhető, a fővárosban ugyanis jelenleg az összes lakás csupán egy százaléka városi bérlakás, például Brünnben ez 15 százalék.

(dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?