Vegyük komolyan a szűrést!

szájhigiénia

Minek menjek orvoshoz, ha kutya bajom, semmi se fáj?! – mondják sokan, miközben hibát követnek el. A szűrővizsgálatok nagyon fontosak a betegségek megelőzése miatt. Ha alábecsüljük, azért a későbbiekben az életünkkel fizethetünk.

Azoknak a kivizsgálásoknak köszönhetően, melyeket a szűrővizsgálatok keretében végeznek, fény derülhet például vese- és húgyhólyagproblémákra, magas vérnyomásra, súlyfeleslegre, nem megfelelő vércukorszintre, bizonyos szív- és érrendszeri betegségekre stb. Ezenkívül a megelőzés magába foglal több szűrőprogramot, melyek célja időben, a betegség korai szakaszában diagnosztizálni különféle onkológiai megbetegedéseket, például a méhnyak-, mell- és vastagbélrákot.

A megelőzés éve

Általánosságban a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a betegségekkel szemben a legjobb védekezés a megelőzés. Az emberi testben bárhol kialakulhat rosszindulatú daganat, melyet sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Ennek ellenére a szlovákiai lakosok harmada nem jár szűrővizsgálatokra. Az egészségügyi minisztérium ezen szeretne változtatni: a saját egészségünkkel szembeni felelősségteljesebb hozzáállásra és a preventív vizsgálatok fontosságára próbálja felhívni a figyelmet azzal, hogy 2019-et a megelőzés évének nyilvánították. Ennek keretében november elején indult az állam által irányított szűrőprogram harmadik szakasza, mely a méhnyakrák megelőzésére összpontosít, s a célcsoportba 23–64 év közötti nők tartoznak.

Méhnyakrákszűrés

Az egészségbiztosítók a hónap elejétől megelőző nőgyógyászati kivizsgálásra invitálják a hölgyeket, mely keretében elvégzik a méhnyakrákszűrést. „Nagyon fontos dologról van szó, az összes megszólítottnak élnie kellene ezzel a lehetőséggel. Az onkológiai betegségeket időben fel kell ismerni, csak így lehet növelni a gyógykezelés és a gyógyulás sikerességét” – mondta Andrea Kalavská egészségügyi miniszter. Maga a kivizsgálás egyszerűen és gyorsan zajlik, a nőgyógyász törletmintát vesz, melyet elküld a citológiai laboratóriumba. „Az első két mintát évente egyszer veszik le, s ha ezek negatívak, a szűrést 3 évente ismétlik a páciens 64 éves koráig. Ha ebben a korban az utolsó három minta negatív, a szűrést befejezik” – magyarázta Oliver Sadovský, a Nemzeti Onkológiai Intézet szakembere.
Szlovákiában évente 200-an halnak meg méhnyakrákban, miközben ugyancsak évente 600 új esetet diagnosztizálnak. A novemberben indított intenzív szűrés célja az elhalálozások számának csökkentése. Azokban az országokban (pl. Finnország, Ausztrália), ahol jó szűrőprogramok működnek, 80%-kal csökkent az elhunytak száma.

Érdekes

Mihez van jogunk?

Minden polgárnak kötelezően egészségbiztosítást kell kötnie, s ez alapján a biztosítók térítenek bizonyos egészségügyi ellátást.

1.A gyermekorvosnál abszolvált preventív kivizsgálások

– 9 megelőző kivizsgálás egyéves korig, ebből legkevesebb 3 a gyermek 3 hónapos koráig – 1 megelőző kivizsgálás a gyermek 18 hónapos korában – 1 megelőző kivizsgálás kétévente 3-tól 18 éves korig – koleszterinszint-mérés 11 és 17 éves korban – ezenkívül a gyerekorvosnak áttekintése van az oltásokról, figyelemmel kíséri a gyerek vérnyomását, súlyát, vizeletét, a kockázati tényezőket.

2. Az általános körzeti orvosnál abszolvált preventív kivizsgálások

– 1 megelőző kivizsgálás kétévente 18 év felett – 1 megelőző kivizsgálás évente, ha bejegyzett véradóról van szó – 40 év felett rendszeres koleszterinszint-mérés, szükség esetén EKG-tesztek – 50 év felett kétévente végezhetnek székletvér-ellenőrző tesztet, pozitív eredmény esetén a háziorvos küldhet szakorvoshoz vastagbéltükrözésre – ezenkívül a háziorvos dolga figyelemmel kísérni az oltásokat, a vérnyomást, a vizeletet, a vérképet, a pulzust, a súlyt, s áttekintése van a kockázatokról.

3. A nőgyógyásznál végzett szűrővizsgálatok

– 1 megelőző kivizsgálás évente 18 éves kortól, illetve az első terhességtől – 1 megelőző kivizsgálás havonta a terhesség alatt, illetve 1 kivizsgálás 6 héttel a szülés után – a 23–64 év közöttiek évente mehetnek méhnyakrákszűrésre – a 40–69 év közöttiek évente mehetnek mellrákszűrésre, és kétévente egyszer abszolválható ultrahangos vagy mammográfiás vizsgálat.

4. A fogorvosnál végzett szűrővizsgálatok

– 2 megelőző kivizsgálás évente 18 éves korig – 1 megelőző kivizsgálás évente 18 év felett – 2 megelőző kivizsgálás a terhesség alatt.

5. Az urológusnál végzett szűrővizsgálat

– 1 megelőző kivizsgálás 3 évente 50 év felett – akinek a családjában volt prosztatarák, már 40 éves korától járhat 3 évente vagy szükség szerint gyakrabban is szűrésre.

6. A gasztroenterológus által végzett szűrővizsgálat

– a végbélnyílás és a vastagbél megelőző vizsgálatát végzi kolonoszkóppal, az 50 évnél idősebbek 10 évente mehetnek díjmentes vastagbéltükrözésre – akinek a családjában előfordult vastagbélrák, korra való tekintet nélkül 5 évente mehet szűrésre.

Nem kell fizetni

Szlovákiában a háziorvosok, a gyerekorvosok, a fogorvosok, a nőgyógyászok, az urológusok és a gasztroenterológusok végeznek az egészségbiztosításból teljesen térített szűrővizsgálatokat. Az országban 3 biztosító működik. Nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, s az ügyfeleik számára a törvény által előírt standard ellátáson és szűrővizsgálatokon felül egyéb kivizsgálások és oltások árát is térítik. A polgárok ezekkel a lehetőségekkel azonban sokszor nem élnek. „A szűrővizsgálat életet menthet, hiszen sok betegség észrevétlenül kezdődik. Az embernek nincsenek szubjektív nehézségei, miközben például a magas vérnyomás vagy a megemelkedett vércukorszint már a kezdeti stádiumban az erekben visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el, melyek végül infarktushoz vezethetnek. Semmiképpen sem szabadna megfeledkezni a megelőzésről, mely teljesen ingyen mindenki rendelkezésére áll” – hangsúlyozta Kalavská.

Érdekes

Az egészségbiztosítók ajánlata

A biztosítók a törvény által előírt standard ellátáson felül különböző egyéb kivizsgálások és oltások árát is térítik, például mindhárom biztosító ügyfelei ingyen kapják az influenza elleni védőoltást.

Az alábbiakban az országban működő 3 biztosító kínálatából szemezgettünk.

Általános Egészségbiztosító (VšZP)

Téríti a B típusú hepatitis elleni oltás árát, valamint a gyermekek dentálhigiénájával összefüggő költségeinek a felét. Kifizeti a kövérség és a hátfájdalmak megelőzése céljából előírt gyógyfürdői kezelés költségeinek a harmadát. Ingyenes az urológiai kivizsgálás (3 évenként a 40 évesnél idősebb férfiak számára) és az okkult vér vizsgálata székletben (már 40 éves kortól kétévente egyszer). Egyedüli szlovákiai biztosítóként téríti az agyinfarktus kialakulásának kockázatára irányuló szűrést, valamint az ún. ABI index (a vérnyomás aránya a lábban és a kézben) megállapításának a költségeit. Aki az év végéig elmegy szűrővizsgálatra, s kitölti a biztosító honlapján lévő nyomtatványt, részt vehet a VšZP nyereményjátékában – az ügyfelek között tengerparti üdülést sorsolnak ki.

Dôvera

A nőknek gyorsított mammográfiai kivizsgálást garantál. A 30–60 év közöttiek a kiválasztott szakembereknél ingyen abszolválhatnak szívés érrendszeri betegségek megelőzésére irányuló kivizsgálást. 200 euró értékig visszaadják azt az összeget, melyet a patikákban a gyógyszerek és egyéb készítmények árához hozzáfizettek. A biztosító hozzájárul a dohányzásról való leszokást elősegítő gyógyszer árához, a véradóknak pedig a vitaminok árához. Ingyenes az A típusú hepatitis elleni védőoltás, részben térítik a méhnyakrák és a kullancs elleni, valamint az A és B típusú hepatitis elleni kombinált vakcina árát. Mobiltelefonos applikációt kínál praktikus funkciókkal, a biztosító orvosa nonstop telefonos konzultációkat nyújt. Külön programot indítottak a cukorbetegek számára, s bevezették az Egészségért harcolók programját, mely keretében olyan gyógymódok árát is téríthetik, melyekért egyébként már fizetni kellene. Évente 100 euró értékig hozzájárul a fogászati kezelés árához.

Union

Számos daganatos betegség megelőzésére irányuló preventív kivizsgálás költségeit téríti, a 40 év felettiek kétévente, az 50 felettiek háromévente mehetnek ingyenes urológiai szűrővizsgálatra. Egyedüli biztosítóként téríti az ún. p2PSA-mutató megállapításának költségeit – ez a prosztatarák hatékonyabb diagnosztizálása szempontjából fontos.

Évente 100 euró értékig hozzájárul a fogászati kezelés költségeihez. Feltétel, hogy a páciens az előző évben volt megelőző kivizsgáláson.
Hozzájárul a bárányhimlő, az A és B típusú hepatitis, a HPV-fertőzés és a kullancs elleni oltás árához. Az élelmiszerintolerancia-teszt költségeiből térít 70 eurót.

Félünk az eredménytől

A preventív vizsgálatoktól rendszeresen távol maradók általában vagy a vizsgálattól, vagy annak az esetleges eredményétől félnek, noha a szűrés még nem jelent diagnózist. A szűrővizsgálat a panaszmentes egyének vizsgálatát jelenti annak a megállapítása céljából, hogy a keresett betegség nagy valószínűséggel nem érinti, vagy ellenkezőleg: éppen érinti a vizsgált személyt. Ha a szűrés eredménye nem negatív, azaz a betegség nagy valószínűséggel érinti az egyént, tisztázó vizsgálatok következnek, melyek utána elvezetnek a diagnózishoz. „Vannak, akik kimondottan kerülik a szűréseket, mert inkább nem akarják tudni, hogy valami baj van. Sajnos, általában a legveszélyeztetettebb páciensekről van szó – ilyen például egy túlsúlyos dohányos, akinek magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, de nem kezelteti magát. Ezek az emberek akkor kezdenek el érdeklődni az egészségük iránt, amikor átvészelik az első szívinfarktusukat. Csakhogy akkor már rendszerint késő” – mondta Jana Bendová, az egészségügyi minisztérium szakértője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?