Galaktikus „arcot” fotózott az űrben a Hubble teleszkóp

Hubble űrteleszkóp

A Hubble űrteleszkópnak ezúttal két galaxis összeütközését sikerült lefotóznia, de a jelenség nem csak ezért érdekes: olyan, mintha egy űrbéli arcot látnánk a képen.

Galaktikus „arcról” készített képet a Hubble űrteleszkóp: a szokatlan jelenség valójában egy galaxisütközés, de a két összeolvadó galaxis látványa olyannak tűnik, mintha egy kozmikus arcot látna az ember.

A Tejútrendszertől 704 millió fényévnyi távolságban két galaxis frontálisan összeütközött. A két galaxis központi régiói alkotják a formáció „szemeit” – közölte a München közelében lévő garchingi Hubble információs központ.

Galaktikus „arcot” fotózott az űrben a Hubble teleszkóp

Az AM 2026-424 katalógusszámú konstelláció két galaxisa láthatóan megközelítőleg azonos méretű. Ez szokatlan jelenség, többnyire egy nagyobb galaxis nyel el egy kisebbet – emelték ki a kutatók.

Az összeütközés hatására a galaxisok korongjai kifelé húzódtak. A turbulencia pedig a csillagkeletkezés heves hullámait váltotta ki. A fiatal csillagok egy gyűrűje kékesen fénylik, ebből lett a galaktikus arc orra, szája és körvonalai.

A különleges formáció csillagászati mértékkel nézve rövid életű, mivel csupán mintegy 100 millió éven át látható. Egy-két milliárd éven belül a két galaxis olyan mértékben olvad egybe, hogy múltjukra már nem lehet következtetni.

A felvétel a Hubble átfogó vizsgálatai közben készült, az űrteleszkóp elsődleges kutatási célpontokat keres utódja, a James Webb űrteleszkóp számára, amelyet 2021-ben állítanak pályára. A szerkezetet több mint húsz évet tartott összerakni a NASA-nak.

(hvg.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?