Naszvad lesz a járás negyedik városa

Naszvad lesz a járás negyedik városa
Naszvad |

2020 január elsejétől gyakorlatilag biztos, hogy városi rangra emelkedik Naszvad. Az önkormányzat a termálvizes fürdő idei üzembe helyezése után tovább növelné a település vonzerejét is.

Még egy utolsó formális kört kell letudnia Naszvadnak ahhoz, hogy a következő évtől Szlovákia 141. városává váljék. Ha a parlament is zöldet ad az októberi ülésszakon, az idén 750 éves falu lesz a járás negyedik városa Komárom, Ógyalla és Gúta után.

Évtizedes szándék

Molnár Zoltán (független), Naszvad polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy az önkormányzat részéről mintegy 10 éve merült fel először a városi rang megszerzése, akkor azonban még több feltételnek nem tudtak eleget tenni. 2014 után kezdtek el újra foglalkozni az ötlettel, amikor már látszott, hogy ezúttal valós esélyük van az új státusz elnyerésére. A még 2017 nyarán beterjesztett kérelmet, amelyet a Nyitrai Járási Hivatal is ellátott ajánlásával, a szlovák kormány bő egy hete, a szeptember 25-i ülésén hagyta jóvá. Az előterjesztett javaslat szerint a településen 5105 fő lakik, a környéken adminisztrációs és kulturális központi szerepköröket lát el, s a szolgáltatásokkal és a közlekedéssel kapcsolatos igényeknek és elvárásoknak is eleget tesz.
A polgármester a helyi lakosok magatartásáról elmondta, hogy a visszajelzések pozitívak, s hogy sosem tapasztaltak az elmúlt években olyan ellenállást, amely a városi státusz elnyerésének szükségességét kétségbe vonta volna. Mint elmondta, a helyieknek nem kell attól félniük, hogy ezentúl drágább lesz az élet Naszvadon.

Fürdés a lehetőségekben

Idén július végén elkészült a naszvadi termálfürdő, amelyet az önkormányzat önerőből finanszírozott, és amelynek megépítése már öt évtizeddel ezelőtt is felmerült. Mivel a városi rang egyik feltétele lehet, hogy az adott településnek legyen fürdőhelye, ezért az eredetileg független tervek és ötletek szerencsésen ötvöződtek Naszvad esetében.
Molnár Zoltán úgy látja, hogy a településnek a közeljövőben az ilyen típusú szolgáltatásokat kell megerősítenie ahhoz, hogy még vonzóbb legyen mind az új lakosok, mind a befektetők számára. Példaként Bellengszencsét (Podhájska) és Nagymegyert hozza fel, amelyek sokat profitáltak a fürdőturizmusból.

Hét és fél évszázad

A 2019-es évnek van még egy különös, szimbolikus jelentősége Naszvad számára, ugyanis 750 évvel ezelőttről, 1269-ből való a település első említése Naswod formában. Az önkormányzat úgy döntött, hogy az idei s részben a jövő esztendő rendezvényei ezen évforduló jegyében zajlanak majd, s minden egyes eseményen emlékeztetnek az elmúlt hét és fél évszázad helyi történelmére. Mondani sem kell, szerencsés véletlen, hogy egy kerek jubileumhoz kapcsolódik a várossá való nyilvánítás aktusa is.

További városiasodás

A 2019-es év eseményeit követően adja magát a kérdés, hogy Naszvad vezetése merre vinné tovább a település fejlesztését. „Mi főleg erre a fürdőre alapozunk, mivel jó minőségű termálvizünk van” – mondja Molnár Zoltán polgármester, s hozzáteszi, a fürdőkomplexum fejlesztési lehetőségei szerinte szinte „korlátlanok”, mivel a 48 hektáros összterületből eddig csak 15-öt használtak fel, s nyitottak a fennmaradó rész lehető legkifizetődőbb hasznosítására.
Az önkormányzat számára prioritás a meglévő ipari park bővítése is. A község területén jelenleg mintegy 600 embernek adnak munkát magáncégek. Végül hosszabb távon kimondott cél a lakosságszám növelése is, így a következő évtizedben szeretnék elérni a 6000 főt. Az iparosodás mellett az elképzelések szintjén felmerült már új építési telkek kialakítása, valamint bérlakások építése is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?