GALÉRIA: Buckingham-palota - Vissza a múltba

a

Zárt világba lehet betekinteni, amikor a Buckingham-palota egyszer egy évben megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Idén ráadásul egy kiállítással lepték meg a látogatókat, amely olyan uralkodóra emlékezik, aki mindenkinél több nyomot hagyott a híres palotában.

A legmodernebb technológiák segítségével elevenedik meg 19. századi formájában a Buckingham-palota az új kiállításon, amelyet Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából nyitottak.

Viktória 18 évesen lépett trónra, s abban az időben a Buckingham-palota még egy nagy építkezési terület volt. Az uralkodó mégis beköltözött, s úgy alakíttatta át a palotát, hogy az a monarchia intézményét és családját, a tökéletes királyi famíliát képviselje. Ő építtette például azt az erkélyt is, amelyről ünnepi alkalmakkor az uralkodói család tagjai integetnek a palota előtt egybegyűlt alattvalóknak.

A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói már a Viktória királynő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A szeptember végéig látogatható tárlaton Viktória királynő anyai oldalát is megismerhetik az érdeklődők: a kiállításon helyet kaptak egyebek mellett a gyerekei láb- és kézlenyomatai, valamint egy ékszeres ládika, amelyben a tejfogaikat őrizte.

„A jelenleg elérhető legmodernebb technológiát használtuk fel egy újfajta történetmeséléshez” – mondta Amanda Foreman, a tárlat társkurátora.

A kiállítás egy hollywoodi produkciós céggel együttműködve készült, aminek köszönhetően még egy korabeli keringőzést is megelevenítenek.

II. Erzsébet királynő, aki megdöntötte ükanyja uralkodási rekordját, természetesen szintén ellátogatott a kiállításra, s érdeklődéssel vette szemügyre a bizonyára már régebben látott darabokat: Viktória királynő báli ruháját, festményeit, akvarelljeit, étkészletét, a Thomas Sully festette portrét. (MTI, ug)

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?