Életjáradékot kapnak az olimpiai érmesek

olimpikonok életjáradéka
Komárom |

Országos viszonylatban 92 sportolót, ebből öt komáromi kajakost érint az olimpiai érmesek életjáradékáról szóló, a parlament júniusi ülésén elfogadott törvény, amely 2020. január elsején lép életbe.

Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője, a törvényjavaslat egyik beterjesztője Vlček Erik (kétszeres ezüst és egyszeres bronzérmes) és Tarr György (kétszeres ezüstérmes) olimpikonokkal tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta: hiánypótló törvény született, amelyet az ellenzék is támogatott, 116 igen szavazattal fogadta el azt a parlament. A környező országokban, Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Ausztriában már régóta érvényben van hasonló jogszabály. A most elfogadott törvény szerint azon 35 év feletti, szlovák állampolgárságú sportolók részesülnek az életjáradékban, akik Csehszlovákia 1918-as megalakulása óta nyári, téli, para- és sakkolimpián, valamint a hallássérültek számára rendezett siketlimpián arany-, ezüst- vagy bronzérmet szereztek. Az életjáradék nem jár automatikusan, az érintett sportolóknak a sport- és iskolaügyi minisztériumnál kell azt kérvényezniük.

Összege a mindenkori átlagbértől függően változik, aranyérem esetében az átlagbér 100 százaléka, az ezüstért 75, a bronzért 60 százalék jár,

azaz jelenleg 1000, 750, illetve 600 euró. Minden sportolónál a legjobb eredményt veszik figyelembe, és csak egy éremért jár. Bastrnák Tibor nem titkolta, a törvénynek van némi hiányossága, szerették volna a sportolók nevelőedzőit is belefoglalni a jogszabályba, ez egyelőre nem sikerült, de nem mondtak le róla. A törvény gondolt azokra is, akik a politikai okok miatt nem vehettek részt az 1984-es Los Angeles-i olimpián, de a szocialista blokk számára rendezett Barátság Versenyeken érmet szereztek. Őket egyszeri, 10 ezer eurós végkielégítést kapnak.

Komáromból jelenleg öt olimpiai helyezett sportolót érint a törvény, Vlček Erik és Tarr György mellett az ugyancsak kajakos Riszdorfer Mihályt (1 ezüst és 1 bronzérem), Riszdorfer Richardot (1 ezüst és 1 bronzérem), valamint Juraj Bačát (1 bronz). A sajtótájékoztatón mindkét sportoló nagy segítségnek nevezte az életjáradékot, annál is inkább, hogy ők nem olyan jól jövedelmező sportágat művelnek, mint a foci, a jégkorong vagy a tenisz. Miközben eredményeikkel nagyban hozzájárulnak az országimázs építéséhez. Az életjáradék szerintük motiváló lehet a fiatalok számára, hogy az állam a jövőben ilyen formában is elismeri a kimagasló sportteljesítményeket. A fiatalok ugyanis sokszor kerülnek válaszút elé, hogy egyetemre járjanak és karriert építsenek, vagy az élsportot válasszák. Ők úgy érzik, annak idején jól döntöttek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?