Lassul a közeledés a Nyugathoz

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?
Pozsony/Brüsszel |

Az utóbbi években lassult Szlovákia közeledése a fejlett uniós országokhoz, de a visegrádi országok (V4) között a második legfejlettebbnek számít – derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb felméréséből.

Az Eurostat adatai szerint az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt bruttó hazai termék (GDP) Szlovákiában tavaly az uniós átlag 78%-a volt. A visegrádi országok közül ez a második legjobb adat. Szlovákiát csak a cseheknek sikerült lekörözniük, 90 százalékkal, míg Lengyelország esetében ez 71, Magyarország esetében pedig 70 százalék. Ám ha az elmúlt négy évet vesszük figyelembe, már korántsem ilyen rózsás a kép. Szlovákiában 2015-ben az egy főre jutó GDP az uniós átlag 77 százaléka volt, vagyis négy év alatt csupán 1 százalékpontot sikerült javítani. A csehek ugyanekkor 3, a lengyelek és a magyarok pedig 2-2 százalékkal kerültek közelebb az uniós átlaghoz. Összehasonlításképpen: a legfejletlenebb uniós ország tavaly Bulgária volt, ahol az egy főre jutó GDP fele az EU-átlagnak, a legmagasabb gazdasági teljesítményt pedig Luxemburgban mérték (254%). A szomszédos Ausztriában ugyanez 127 százalék. Az unió statisztikai hivatala az egy főre jutó fogyasztást is méri, amely ugyan összefügg a GDP-vel, de néhány ország esetében érdemi eltérés tapasztalható. Magyarország például hiába áll egy főre jutó GDP-ben az uniós átlag 70%-án, a fogyasztása csak 63%-os. És e tekintetben Magyarországot még Románia is megelőzi: a 64%-os egy főre jutó GDP-jük mellett 70%-os a fogyasztásuk. Magyarországnál csak Horvátország (63%) és Bulgária (56%) van jobban lemaradva az uniós átlagtól az egy főre eső fogyasztásban.

Szlovákiában az egy főre jutó fogyasztás tavaly az uniós átlag 77 százaléka volt, ami 1 százalékpontos javulás az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel egy szintre kerültünk a lengyelekkel, míg a csehek ebben is elhúznak a többi visegrádi országtól, az egy főre jutó fogyasztás ott ugyanis már eléri az uniós átlag 83 százalékát. A cseheknek az elmúlt négy évben 5 százalékponttal sikerült közelíteniük az uniós átlaghoz. Luxemburg (132%) után a legtöbbet Németországban (121%) és Ausztriában (116%) fogyaszthatnak az emberek, ami nem meglepő, hiszen ezeknek az országoknak a gazdasági teljesítménye is kifejezetten kedvező. A sor végén Bulgária található, alig 56 százalékkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?