Szép barokk világ

Schloss Hof

Ez a hétvége különösen alkalmas arra, hogy megnézzük a Pozsonyhoz közeli ausztriai Schloss Hofot és parkját, amely 15 évig tartó részletes felújítás után most teljes pompájában látható. A kertépítők a történelmi terveket tanulmányozták, és ezek alapján rekonstruálták az egyes kerti teraszokat.

Közép-Európa legszebb és legimpozánsabb barokk kertjei közé tartozik a Schloss Hof-i, amelyet immár teljességében, vagyis kb. 6 hektáron, a 7. terasszal együtt járhat be a látogató. Évekig tartottak a régészeti kutatások és ásatások, míg végül 9 millió euró ráfordítással sikerült egy művészien kialakított, igazi barokk kertet varázsolni a 18. századi gyönyörű épületek, szobrok, szökőkutak, melegházak köré. A Mária Terézia által is kedvelt kastély s egyben Ausztria legnagyobb vidéki kastélya a befejezett parkkal kapta vissza eredeti méltóságát.

Az volt a cél, hogy minden történelmileg hiteles legyen. A virágokat, a fákat, a bokrokat is úgy választották ki, hogy azok egy lenyűgöző korszak emlékeit őrizzék, s hogy az az eredeti dús barokk pompa fogadja az embert, mint az 1730–40-es években, amikor Savoyai Jenő herceg honolt a vidéki épületegyüttesben. Mintegy 400 fát, 300 gyümölcsfát, ezer bokrot ültettek ki, és 3 kilométernyi élő sövényt telepítettek mezei juharból. Rég ismert virágok nyílnak az ágyásokban, például császárliliom – amelyet eredetileg a 16. században a Közel-Keletről hoztak be Európába, és már a reneszánsz kerteket is díszítette, csakúgy, mint a tátika vagy az Oszmán Birodalomból Európába került nárcisz. Utóbbiból mintegy 10 ezer hagymát ültettek el.
Hűen rekonstruálták a kertépítők az ösvényeket, az alacsonyabban fekvő füves, ún. bowling greens területeket, és meglepetésként egy izgalmas labirintust, valamint egy kilátóba torkolló útvesztőt is építettek, amely bizonyára minden kalandvágyó látogató érdeklődését felkelti. Akár élménykertnek is nevezhetjük ezt a részt, amely a most befejezett 7. teraszon kapott helyet. Ez egyben a kert legnagyobb területű terasza.

Galéria

A barokk kert sikeres felújítása alkalmából csütörtöktől vasárnapig kerti napokat tartanak a Hofi kastély területén, ezért is ajánlható a hétvégi kirándulás. A 2. és a 3. teraszon kisebb vásárt tartanak, virágdekorációkból, palántákból válogathatnak a kertészkedők, és nemcsak ők. A kastélyban virágkiállítás fogadja a látogatót, a tehetséges virágkötők az ünnepi szalonban mutatják be mesterműveiket. Dzsesszzene kíséri a teraszokon kerengőket, a megszállott kertészkedők virágbörzén „kereskedhetnek”, a lusták pedig két euróért lovas kocsiból nézelődhetnek, így járhatják körbe a kertet. Akik ma kora délután csöppennek be ebbe a barokk világba, épp egy ünnepélyes rózsakeresztelő szemtanúi lehetnek, és bátran megszólíthatják majd Margot asszonyt, aki rózsaszakértő. Egészen biztosan hasznos tanácsokat ad a rózsák kedvelőinek.

Pár szót szóljunk még a vasárnapi programról: Workshop, bemutató, kóstoló. Ígéretes a program neve, s mindjárt még érdekesebb, ha tudjuk, hogy a citrusfélékről lesz szó. Michael Ceron biocitromok termesztésével foglalkozik, ő azért lesz ott vasárnap, hogy megossza az ismereteit. Például arról mesélhetne, hogy miként kell beoltani egy magról ültetett citromfát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?