Közel 171- ezer euró megy ökonevelésre a Zöld Oktatási Alapból

Pozsony |

A környezetvédelmi minisztérium környezeti oktatást támogató alapjának 2. évfolyama során közel 171 ezer eurót osztanak szét a harmadik szektor szervezetei között ökológiai oktatásra és nevelésre. Az egyedülálló projekt Sólymos László környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére jött létre. A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség mellett működő alap célja összefogásra ösztönözni a magán-, az állami és a non-profit szektort, hogy együtt hozzájáruljunk a környezeti nevelés színvonalának emeléséhez.

 

„Amikor 2017-ben elindítottuk a kezdeményezést a zöld oktatás támogatása és az volt a célunk, hogy egy olyan hatékony eszközt dolgozzunk ki, amely lehetővé teszi az életképes tervek gyakorlati megvalósítását. A második forduló végén elmondhatom, az érdeklődés még mindig nagy. Ez is bizonyítja, hogy jó úton járunk” – jelentette ki Sólymos László tárcavezető.

A második körben 28 pályázat járt sikerrel, közülük 14 regionális, 11 pedig országos jellegű. Van köztük szabadtéri ökotanterem kialakítására, a munkahelyi hulladéktermelés visszaszorítására, a pedagógusok továbbképzésére, a körforgásos gazdaságra irányuló és a természetes építőanyagok használatát népszerűsítő projektum is.

A támogatott tervek között van például a galántai helyi akciócsoport kerékpár-közlekedésről szóló konferenciája, a hidaskürti magyar alapiskola szülői szövetségének „Ismerd meg és védd!” kezdeményezése, valamint a füleki székhelyű Nógrád-Novohrad Geopark „A víz az élet forrása” elnevezésű terve.

„Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki bekapcsolódott a második fordulóba. Nemcsak a kérvényezőknek, hanem a támogató partnereknek is, akik azonosultak a környezetvédelmi nevelés támogatásának gondolatával” – hangsúlyozta a miniszter.

A most szétosztott összegből elsősorban a fenntartható fejlődés szempontjából fontos, kötetlen környezetvédelmi nevelést és a tudatosságnövelő tevékenységeket támogatjuk. „A kisebb, de nem kevéssé fontos projektek támogatására összpontosítottunk. Az ilyen pályázók nem képesek hatékonyan jelentkezni az uniós vagy a Környezetvédelmi Alap által kiírt pályázati felhívásokra. Célunk Szlovákia nemzeti, regionális és helyi igényeinek kielégítése volt” – egészítette ki Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár.

Idei támogatók: Slovnaft, CRH (Slovensko), Slovalco, VELUX SLOVENSKO, U. S. Steel Košice, EPH Alapítvány, és a Tajpej Képviseleti Iroda.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?