Páva Népi Előadó-művészeti Minősítő

Páva Népi Előadó-művészeti Minősítő

A Hagyományok Háza idén is meghirdeti népi előadó-művészeti alkotások minősíttetésére vonatkozó pályázatát, amelyre az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is lehet jelentkezni. Az elbírálás kétlépcsős, s célja a népi tárgyalkotókéhoz hasonló minőségbiztosítási rendszer bevezetése és elterjesztése.

A népi tárgyalkotó művészetben már többéves múltra tekint vissza a Hagyományok Háza minősítő tevékenysége, ami szavatolja az alkotások magas színvonalát. 2018-tól az előadó-művészetben a Páva és a Nagy Páva minősítés szolgál a megbízhatóság, a szakmaiság, és a hagyományokhoz való hűség elismerésére. A Hagyományok Háza e szellemben évente kétszer hirdet pályázatot népi előadó-művészeti alkotások minősítésére. A Páva minősítést népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos hagyományőrző és amatőr táncegyüttesek, valamint mesemondók szerezhetik meg. Az alkotás minősítését kérelem benyújtásával lehet kezdeményezni, amelyhez mellékelni kell a szakáganként meghatározott terjedelmű, tartalmú és számú videómellékletet. A videón megküldött alkotások alapján a zsűri dönt arról, melyik produkciókat engedi tovább a színpadi bemutatóra. A fellépés után a zsűri szóban is értékeli a szereplőket, jegyzőkönyvet készít, és kiosztja a Nagy Páva, illetve Páva minősítéseket.

A színpadi bemutatót a közönség ingyen tekintheti meg.

A minősítő eljárás második lépéseként lehet kérvényezni a szervezetre vagy személyre (tehát nem az alkotásra) vonatkozó minősítő címet. Az az előadóművész vagy együttes, aki, illetve amely egy vagy több alkotására már Nagy Páva vagy Páva minősítést kapott, és megfelel a kiírás szerinti feltételeknek, egy későbbi eljárásban kérelmezheti a minősítő címet.

Idén második alkalommal hirdetjük meg a pályázatot – tájékoztat a minősítési rendszerről Szilárd Katalin, a Hagyományok Háza munkatársa. – Az elmúlt évben az érdeklődés jelentős volt, mintegy harminc pályázat érkezett be, amelyekből huszonhárom volt érvényes. Az előzsűri a színpadi bemutatóra húsz alkotást hívott meg. Elsősorban Magyarországról jelentkeztek, de volt határon túli pályázó is. Öt produkció Páva és kettő Nagy Páva minősítést szerzett.”

A Hagyományok Háza a zsűrizés szempontrendszeréről tájékoztatókat tart, illetve kiadványt jelentet meg, ami letölthető a honlapról.

Jelentkezési határidő: 2019. március 27., 12 óra.

A színpadi bemutató időpontja: 2019. április 27–28.

Helyszíne: Hagyományok Háza (1011 Budapest, Corvin tér 8.)

Egyéb információk: Szilárd Katalin, +36 70 379 1106

https://www.hagyomanyokhaza.hu/pava-minosito/

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?