Államfőválasztás: szombatig még négy felmérés lesz

Pozsony |

Szombat reggelig lehet még közvélemény-kutatásokat közölni az államfőválasztásokkal kapcsolatban. Ekkor veszi kezdetét a kéthetes moratórium a felmérésekre. 

A moratóriumot még a Robert Kaliňák vezette belügyminisztérium javaslatára fogadta el az egyszínű Smer-kormány. Az utolsó közvélemény-kutatást szombat reggel hat óráig lehet közzétenni, a polgároknak így közvetlen a választások előtt két héttel korábbi adatok állnak majd csak a rendelkezésükre.

A Denník N információi szerint a mérvadó közvélemény-kutató ügynökségek addig még több felmérést is elkészítenek. Az elsőt például szerdán este kellene közölnie a TA3 hírtelevíziónak, amely a kutatást az AKO ügynökségnél rendelte meg. Ez alapján fogja a tévé eldönteni, milyen sorrendben hívja meg majd a választások előtti vitaműsorokba az egyes jelölteket. 

A Focus ügynökségnél rendelt meg felmérést az OĽaNO is, az ügynökség ezen kívül készít még egyet, ám a megrendelő nevét nem akarta elárulni, mondván: a kliens még nem döntötte el, hogy nyilvánosságra hozza-e az eredményeket vagy sem. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke pénteken akarja nyilvánosságra hozni a felmérés eredményét. A negyedik felmérést a Denník N lap szerint az államfőjelöltek egyike rendelte meg, aki ugyanúgy fontolgatja, nyilvánosságra hozza-e az eredményeit, ha azokat szombat reggelig megkapja az ügynökségtől. 

A szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérés (exit poll) az államfőválasztás első fordulóján úgy tűnik nem lesz, eddig ugyanis senki nem rendelt meg ilyet a szlovákiai ügynökségeknél.

Az eddigi utolsó felmérést tegnap közölte az MVK ügynökség, amely az utóbbi időszakokban csak elvétve szokott választási közvélemény-kutatásokat készíteni, ez utóbbit a zoznam.sk hírportál rendelte meg. Eszerint az elnökválasztások első fordulójában a Smer által támogatott Maroš Šefčovič (30,3%) vezet, de a második helyen már a Progresszív Szlovákia által támogatott Zuzana Čaputová (19,4%) áll. A többi jelölt eredménye a következőképp alakult: Róbert Mistrík 14,2%, Štefan Harabin 8,3%, František Mikloško 7,3%, Marian Kotleba 6,5%, Bugár Béla 6,3%, Milan Krajniak 3,1%, Eduard Chmelár 1,7%, Menyhárt József 1,6%, Róbert Švec 0,5%, Martin Daňo 0,3%, Ivan Zuzula 0,2%, Bohumila Tauchmanová 0,1%, Juraj Zábojník 0,1%. További 15% százalék pedig még nem döntötte el, hogy kire szavaz. A kutatást még Menyhárt visszalépése előtt készítették. (ie, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?