Példátlan médiahatalom összpontosul a Fidesz kezében

liszkay gábor simicska

Összesen 476 különböző médium, tévécsatornák, rádiók, online portálok, napi-, és hetilapok kerültek közvetlenül Orbán Viktor bizalmasainak irányítása alá. 

„A hazai sajtó átalakul: míg a baloldalon szétesés mutatkozik, a jobboldalon egység alakult ki. Óriási előrelépés a hazai médiapiacon, hogy a holdinghoz tartozó médiumok fenntarthatósága erősödik, ahol nem a profitelvárás a mérvadó és nincs létbizonytalanság. Eközben a baloldali sajtóban a szétesés tapasztalható: a liberális médiumok vergődnek, hiszen külföldi tulajdonos, vagy külföldi támogatás nélkül alig tudják fenntartani magukat.” „Míg a jobboldalon óriási előrelépés van, a médiumok fenntarthatósága erősödik, nincsenek profitelvárások, nincs létbizonytalanság, addig a baloldali liberális médiumok vergődnek, külföldi tulajdonos vagy külföldi támogatás nélkül nem tudják fenntartani magukat.” „Megkezdte működését a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, melynek működésével egy médiaholding jön létre. (…) A holding egy jobboldali egységet szimbolizál, míg a baloldalon szétesés tapasztalható. A liberális médiumok csőddel küszködnek, a Soros-pénz nélkül bajban lennének, mindenki adományokat gyűjt, egyik sem áll meg a saját lábán” – a fenti idézetek akár a magyarországi sajtóhelyzetről szóló stílusparódiák is lehetnének, de a valóság ennél sokkal komolyabb: az első a Magyar Idők, a második az Origo.hu, a harmadik pedig a Magyar Hírlap cikkéből származik. Mindhárom lap a sajátjaként tálalta a „gondolatokat”, nem egy közlemény idézeteként, holott a laikus olvasó számára is nyilvánvaló, hogy az üzenet valamilyen központi forrásból származott. Ezt támasztja alá az is, hogy a már idézett cikkek érdekes módon ugyanúgy fontosnak tartják megállapítani, hogy „Nyugat-Európában is léteznek hasonló példák” – mármint, hogy nonprofit alapítványok működnek médiaholdingként. 

Alacsony hatékonyság 

Arról a Népszava már júniusban írt, hogy példátlan koncentráció jöhet az év folyamán a magyar médiapiac kormányközeli oldalán, elsősorban azért, mert Orbán Viktor elégedetlen a rendszer működésével, szerinte drágán és alacsony hatékonysággal működik, az első hírek arról szóltak, hogy a fő célpont Andy Vajna médiaérdekeltsége, a hozzá tartozó TV2, a Bors című bulvárlapot kiadó Lapcom Zrt., valamint két megyei napilap. A 444.hu augusztusban már konkrétumokat is közölt a tervekről, a központosított médiaholding megalakításáról, a 24.hu pedig szeptemberben szúrta ki a cégbírósági adatokból, hogy bejegyezték a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt, méghozzá éppen arra a balatonföldvári címre, amin Liszkay Gábor (Orbán Viktor legbizalmasabb embere médiaügyekben) új nonprofit cége, a Média Fundamentum Nonprofit Zrt. is működik. 

Kapcsolódó cikkünk

Száraz közlemény 

Ezek után szerdán egy a laikus olvasó számára nehezen érthető, száraz hangvételű közleményből derült ki, hogy a rendszerváltás óta nem látott változások következtek be a magyar médiapiacon. „További jelentős akvizíciókat hajtott végre a médiapiacon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. A közleményt magát nem idéznénk, az tárgyszerűen beszámol arról, milyen napi-, hetilapok, televíziók, rádiók kerülnek immár egy kézbe. Mégpedig a Média Alapítvány kezelésébe, melynek vezetését Varga István volt MDF-es, majd 2014-ig Fideszképviselő, Bajkai István jelenleg is aktív fideszes képviselő, az Orbáncsalád egyik ügyvédje, valamint Szánthó Miklós, a kormányzati háttérintézményként működő Alapjogokért Központ igazgatója látja el. 

Gyors tulajdonosváltás 

A közleménynél sokkal komikusabb, ahogy maga a kormányzati sajtó tálalta az egész ügyet. A Magyar Idők már idézett cikke szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. első lépésben megvásárolta a Karc FM. Rádiót, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t, míg a Talentis leányvállalata, a megyei napilapok nagy részét eddig is birtokló Mediaworks Zrt. tulajdonába került (az eddig Andy Vajnához tartozó) Kisalföld és Délmagyarország, a Bors, valamint a Kelet-Magyarország, a HajdúBihari Napló kiadóvállalatai mellett, megvásárolta a Mezőgazda Lapés Könyvkiadó Kft.-t. Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabad Föld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin – utóbbiak a Népszava tulajdonos Puch László érdekeltségei voltak idáig. 

Kapcsolódó cikkünk

„Önzetlen” felajánlások 

Mindezek után Mészáros Lőrinc a teljes megszerzett portfóliót felajánlotta az alapítványnak, mert „a szándéka az, hogy hosszú távon hozzájáruljon a nemzeti értékek és hagyományok megőrzéséhez, illetve erősítse a konzervatív értékszemléleten alapuló írott és elektronikus sajtó véleményformáló szerepét, a helyi közösségek széles körű tájékoztatását”. Utóbbihoz csak annyit: miután Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a megyei napilapok többsége, a legtöbb szerkesztőség vezetésében jelentős személycseréket hajtottak végre, aminek eredményeképpen mára mindegyik lap szinte szóról szóra ugyanúgy számol be a közéleti eseményekről, természetesen erősen kormánypárti hangnemben. 

Ezek után „a szervezet építő munkájához már sokan jelezték csatlakozási szándékukat”, a háromtagú kuratórium pedig nagy kegyesen „elfogadtaabeérkezettfelajánlásokat”. Így került még kézbe Balaton környékén sugárzó Part FM, az Echo Peninsola Kft., a Gong FM rádió, a Hír Tv. Zrt., a Retro rádió, a hirdetési piacon aktív Hold Reklám Kft., a Hung-Ister Zrt., a Figyelő hetilap (eddig Schmidt Máriáé volt), a Mandiner.hu, a 888.hu, a Ripost és Lokál kormánypárti bulvárlapok (utóbbi ingyenes terjesztésű) és az Origo.hu-t birtokló New Wave Media Group Kft. Az alapítvány vezetői a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak a példátlan akvizíció miatt, ennek döntése azonban szinte előre borítékolható. A hatóság ugyanis korábban soha egyetlen kormányközeli tulajdonszerzést, összeolvadást nem akadályozott meg, ellentétben például az ellenzéki hangvételű RTL Klub vételi szándékéval a szintén kormánykritikus 24.hu felé. Az Átlátszó.hu szerint így összesen 476 tévé, rádió, online portál, nyomtatott napi-, és hetilap, folyóirat került egy kézbe, a cél nyilvánvaló: a kormányzati üzeneteket még koncentráltabban, még több emberhez eljuttatni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?