Gombamód szaporodnak az egyszemélyes kft.-k

Pozsony |

A minimáladó idei kivezetésének köszönhetően látványosan megugrott az egyszemélyes kft.-k aránya Szlovákiában.

„Idén eddig 17 462 korlátolt felelősségű társaságot hoztak létre az országban, amiből 12 435-öt az olyan, amelyet egy magán- vagy jogi személy alapított. Az egyszemélyes kft.-k aránya idén így meghaladta a 71 százalékot, míg hét évvel ezelőtt ez a 65 százalékot sem érte el” – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb elemzéséből. A legtöbb egyszemélyes kft. Pozsony megyében működik, a számuk itt meghaladja a 61 ezret, a második Nyitra megye, csaknem 20 ezer, a harmadik pedig Kassa megye, 18,5 ezer ilyen céggel. „Az egyszemélyes kft.-k iránti érdeklődés a minimáladó megszüntetésével magyarázható” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője, aki szerint a vállalkozói szférának az elmúlt nyolc évben több kihívással is meg kellett küzdenie.

Az előző Fico-kabinet 2014-től vezette be a társasági minimáladót az összes cég, vagyis a veszteséges társaságok számára is, ez utóbbi miatt ezt az adónemet az akkori ellenzék veszteségadónak nevezte el.

A társaságok az évi 480 és 2880 euró közötti minimáladót először 2015-ben fizették be, amikor a 2014-es bevételeik után nyújtották be az adóbevallásukat. „Mindez meglátszott az egyszemélyes kft.-k számán is. Míg 2013-ban csaknem 18,5 ezer ilyet alapítottak, 2014-ben már csak 8,5, 2015-ben pedig 8,3 ezret” – tette hozzá Štěpánová. Szerinte a mostani látványos növekedés annak köszönhető, hogy Szlovákia az idei év elejétől búcsút intett a minimáladónak. Ez utóbbinak az elemzők szerint azonban megvoltak az előnyei is, ennek köszönhetően ugyanis a veszteséges társaságok aránya pár év alatt 42-ről 32 százalékra esett vissza. Elsősorban az inaktív, rendkívül alacsony bevételekkel rendelkező cégeket számolták fel, a legtöbbet a kis- és nagykereskedelemben valamint az építőiparban. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?