Mikor kell bekapcsolni a ködlámpákat?

<p>Pozsony. Végleg beköszöntött az ősz, az esős és hideg időjárás velejárója a gyakori köd, amit nagyon sok sofőr alábecsül. A rossz látási viszonyok miatt ilyenkor nagyobb a balesetveszély, ezért a rendőrök már azt is ellenőrzik, hogy bekapcsolják-e a sofőrök a ködlámpát. Aki nem tudja, mikor kell használni, azt büntetés fenyegeti.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Mikor ajánlott tehát bekapcsolni és mikor kell kikapcsolni a ködlámpát? „Az elülső ködlámpa ködben folyamatosan be lehet kapcsolva, a hátsót viszont rossz látási viszonyok között is ki kell kapcsolni, ha hosszú kocsisorban araszolnak az autóval. A fény ugyanis megvakíthatja a mögöttünk haladó sofőröket” – magyarázta Jozef Drahovský közlekedésbiztonsági elemző.

A ködlámpákra főként lakott területen kívül kell gondolni, ahol gyorsabban haladnak a gépkocsik. Rossz látási viszonyoknál épp ezzel a plusz megvilágítással figyelmeztethetjük a közúti forgalom résztvevőit az autónkra.

A ködlámpák helytelen használatáért bírság is fenyeget. „Akinek nincs bekapcsolva a fényszórója, az 60 eurós büntetésre számíthat, ha ködben vezet az autós kikapcsolt ködlámpákkal, akkor 30 eurós bírságot kaphat” – tájékoztatta lapunkat Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának munkatársa. Drahovský hozzátette: ellenkező esetben is kaphat büntetést az autós, tehát ha olyankor van bekapcsolva a ködlámpa, amikor ez nem indokolt. Ezt a szabálysértést nagyon gyakran gondatlanságból követik el a sofőrök.

„Például ha olyan útszakaszt hagy el, ahol köd volt, s egyszerűen elfelejti kikapcsolni. Ez főleg hosszabb utakon szokott előfordulni, ahol mondjuk 20 kilométeren át köd van, aztán a sofőr hirtelen olyan vidékre ér, ahol gyönyörűen süt a nap” – mondta az elemző.

A köd pedig csak egy az őszi utakon fenyegető veszélyek közül. Főként az jelent kockázatot, hogy a sofőröknek néhány hétig eltart, míg tudatosítják, hogy az utakon már teljesen más körülmények uralkodnak, mint télen.

Komoly veszélyt jelentenek az első fagyok; a vízfelületek mentén húzódó utak vagy hidak és felüljárók felülete már ilyenkor is fagyos lehet, főként reggel és éjszaka, még akkor is, ha máshol az utak szárazak. Ezért aztán lassan a nyári gumiabroncsok cseréjére is gondolni kell. Olyankor ajánlott csak téli gumiabroncsokkal vezetni, ha a hőmérséklet tartósan +7 fok alatt van. Ezekben a hetekben ezért nem árt figyelni a hőmérőt. Ha három napig egymás után kevesebbet mutat +7 foknál, nem kell „szégyenkezni” lecserélni az abroncsot.

„Akinek nincs megfelelő gumiabroncsa, az 60 eurós bírságot kaphat, s ugyanennyi jár azért, ha nem takarítják le az autóról a jeget vagy havat, amely út közben leválhatna a gépjárműről s veszélyeztethetné a közúti forgalom többi résztvevőjét” – mondta Baloghová.

Ne feledjék, a téli gumiabroncsok használata Szlovákiában már nincs dátumhoz kötve. Akkor szükséges a téli gumi, ha az úton összefüggő hó- és jégréteg van.

Ősszel annak is nagyobb az esélye, hogy az autó elé hirtelen vadállat fut. Baloghová szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal súlyosabb tragédiákhoz vezethet, ha nagy sebességnél megpróbálják elkerülni a vadat, elrántják a volánt és megcsúsznak. „Ez főleg autópályákon érvényes” – mondta a szóvivő. Természetesen az állat nagysága válogatja, de való igaz, hogy ha már az autó elé ugrik a vadállat, sokszor biztonságosabb elütni, mint megpróbálni kikerülni. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?